Waterschap Noorderzijlvest


Nieuwe zuiveringsstraten en mogelijk tijdelijk overlast bij renovatie rioolwaterzuivering in Garmerwolde
18-4-2006

De bouwwerkzaamheden voor de aanpassing en optimalisatie van de drie zuiveringsstraten zijn in volle gang.
Stikstofverwijderingsnorm gehaald
De eerste en de tweede straat zijn afgerond en het afvalwater wordt over deze straten gezuiverd. In de vernieuwde zuiveringsstraten wordt onder andere de beluchting van het afvalwater aangepast, waardoor de stikstofverwijderingsnorm van 75% wordt gehaald.

Het opleveren van een straat betekent echter niet dat deze volledig volgens het ontwerp draait. De afgelopen maanden hebben we nog diverse problemen gehad om het gewenste zuiveringsresultaat te bereiken. Daarbij heeft de kou ons parten gespeeld, omdat de werkzame bacteriën hier last van hebben. In het najaar wordt de derde zuiveringsstraat omgebouwd.

Tijdelijk kans op overlast voordat verbetering optreeedt Om de stankoverlast terug te dringen zullen binnenkort beide slibgistingtanks uit bedrijf gaan. Voor het schoonmaken van de slibgistingtanks wordt vanaf vrijdag 21 april gedurende vier weken, zeven dagen per week, dag en nacht gewerkt. De apparaten die nodig zijn voor de reinigingswerkzaamheden kunnen enige geluidsoverlast met zich meebrengen voor de direct aanwonenden.
Er zal s avonds en s nachts geen vrachtverkeer zijn, maar s nachts schijnt wel licht op het terrein. Daarnaast kan op vrijdag 21 april en op donderdag 4 mei tegen het einde van de dag korte tijd kans op stankoverlast ontstaan, als gevolg van het ontgassen van de tanks.

We proberen de overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Mocht u hiervan toch problemen ondervinden, dan kunt u contact met het waterschap opnemen. Na deze periode van vier weken zal er weer gewoon in dagbedrijf worden gewerkt.

Lees meer over de uitbreidingswerkzaamheden van de rioolwaterzuivering Garmerwolde.