Time : 08:57:47
Date : 20 April 2006
Sender Name: Intrum Justitia

84% van 200 ondervraagde Belgische ondernemingen zijn niet bekend met het kapitaalakkoord Basel 2 en meer dan 90% weet niet wanneer het van kracht gaat

KMO's kennen de kapitaalnorm Basel 2 niet

84% van 200 ondervraagde Belgische ondernemingen zijn niet bekend met het kapitaalakkoord Basel 2 en meer dan 90% weet niet wanneer het van kracht gaat

Intrum Justitia lanceert specifieke website www.allesoverbasel2.be

Vele Belgische ondernemingen staan moeilijke tijden te wachten als zij in de volgende jaren kredieten moeten aanvragen en verkrijgen van de banken. KMO's die zich niet bewust zijn van de veranderende kredietwaarderingsregels en zich niet voorbereiden, zullen extra veel moeten betalen. Vele KMO's kennen de implicaties van Basel 2 op hun eigen financiering niet. Ze moeten dringend werk maken van een professioneel debiteurenbeheer en een afspraak maken met hun bankier om de nakende kapitaalnormen voor te zijn.

Gent, 20 april 2006 - Tijdens de maand februari ondervroeg Intrum Justitia, Belgisch en Europees marktleider op het gebied van debiteurenbeheer, een doorsnede van het Belgisch bedrijfsleven over hun kennis van de kapitaalnorm Basel 2. Tweehonderd financieel verantwoordelijken en credit managers van Belgische ondernemingen beantwoordden de internet-vragenlijst. De resultaten zijn opvallend.

Ruim 84% van de respondenten zegt niet bekend te zijn met de inhoud van het Basel 2-kapitaalakkoord. Bij bevraging naar de impact van de Basel 2-normen op de eigen onderneming, geeft 93% van de 200 ondervraagden toe niet te weten wat deze zou kunnen zijn.

Dit leidt dan ook tot het feit dat 94% van de deelnemende bedrijven zich vandaag totaal niet voorbereiden op de invoering van de norm in 2007 en er ook nog niet met hun bankier over hebben gesproken. Wat zeer opmerkelijk is, is dat slechts 5% van de respondenten aangeeft in de volgende maanden actie te zullen ondernemen.

"Basel 2, de wetgeving die banken verplicht om operationele- en kredietrisico's te beperken, is een uitermate belangrijke materie voor CFO's en credit managers. Aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het debiteurenbeheer van een organisatie dienen zij zich grondig te informeren over de implicaties van de norm. Nu een politiek van professioneel debiteurenbeheer invoeren, resulteert op korte termijn in een gezondere cash flow en zal zich op middellange termijn vertalen in een meer gecontroleerd debiteurenrisico, wat leidt tot lagere financieringskosten voor de onderneming.", zegt Robin Vieveen, Managing Director Intrum Justitia België. "Gezien de acute nood aan informatie, hebben wij een specifieke Basel II-website gecreeërd die antwoorden biedt op de meest prangende vragen over de kapitaalnorm. Wij hopen de Belgische ondernemingen op deze manier te sensibiliseren en aan te sporen actie te ondernemen."

Over Intrum Justitia
Intrum Justitia is Europees marktleider op het gebied van debiteurenbeheer. De onderneming is genoteerd aan de Stockholm Beurs. Door middel van uitmuntend relatiebeheer en het bieden van totaaloplossingen op het gebied van debiteurenbeheer, wil Intrum Justitia de cashflow en lange termijn winstgevendheid van opdrachtgevers structureel optimaliseren.
In Europa heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 35% en 2900 medewerkers in 22 landen. De omzet in 2005 bedroeg 304 miljoen Euro, voor 70% op de consumenten- en 30% op de business-to-businessmarkt. Voor alle bijkomende informatie over de onderneming, kan u de website raadplegen www.intrum.be.

Voor alle bijkomende informatie:
Intrum Justitia - Robin Vieveen - Martelaarslaan 53 - 9000 Gent - Tel.: 09/218 90 94 - Fax: 09/218.90.51 - E-mail: r.vieveen@intrum.com

URL: http://www.intrum.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR