Politie Drenthe

Ook zonder puntenrijbewijs je rijbewijs kwijt

Assen, 20-04-2006 o In tegenstelling tot ons buurland Duitsland kent ons land geen puntenrijbewijs waarbij je bij het bereiken van vijf punten je rijbewijs voorgoed kwijt bent.

Veel mensen denken dat de invoering van een puntenrijbewijs ook in ons land noodzakelijk is om uiteindelijk iemands rijbewijs te kunnen afnemen. Ze vergeten, of ze weten niet, dat er ook onder de huidige wetgeving mogelijkheden zijn om de geldigheid van een rijbewijs tijdelijk te schorsen of een rijbewijs ongeldig te verklaren.

De Divisie Vorderingen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in Rijswijk regelt in ons land onder meer het schorsen en het ongeldig verklaren van rijbewijzen

Artikel 130

In de Wegenverkeerswet 1994 is in artikel 130 geregeld dat de politie zo spoedig mogelijk schriftelijk mededeling doet (aan het CBR) als zij vermoedt dat de houder van een rijbewijs niet langer beschikt over de rijvaardigheid dan wel de lichamelijke of geestelijke gesteldheid die vereist is voor het besturen van de categorieën voertuigen waarvoor het rijbewijs is afgegeven.

Alcohol

De politie stuurt altijd een mededeling naar het CBR als een bestuurder wordt betrapt met meer dan 1,3 promille alcohol. Bij een beginnend bestuurder gebeurt dat al bij 0,8 promille.

Ook een bestuurder die weigert mee te werken aan een ademanalyse of een bloedproef kan er van uit gaan dat de politie daarvan mededeling doet aan het CBR.

Verder zal de politie aan het CBR melden als een bestuurder bij herhaling gevaarlijk bezig is in het verkeer of als iemand door gevaarlijk gedrag op de weg een verkeersongeval heeft veroorzaakt.

Verplichte cursus

Het CBR kan bestuurders van wie de politie een mededeling naar de Divisie Vorderingen heeft gestuurd, verplichten tot een onderzoek naar de rijvaardigheid, mee te werken aan een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke gesteldheid of deel te nemen aan een driedaagse Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De kosten van bijna 654 euro komen voor rekening van de betrokken bestuurder.

Van mensen die onvoldoende resultaat halen of niet meewerken aan het onderzoek wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Wie toch achter het stuur kruipt als het rijbewijs is ingevorderd of als het rijbewijs ongeldig is verklaard of is geschorst, pleegt een misdrijf.

Controles Boetegeld = Sneu Geld komende week

Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geldstaan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 21 april wordt er op snelheid gecontroleerd op de Valtherweg en de Exloërweg in Odoorn en op de Melkweg in Klijndijk.

Zaterdag 22 april is er op diverse locaties in Emmen een gordel en roodlicht controle.

Zondag 23 april staat de radarauto op de A28 tussen Meppel en Hoogeveen.

Maandag 24 april is er een radar snelheidscontrole op de doorgaande wegen in Diever, Lhee en Vledder.

Dinsdag 25 april wordt er in Assen en Hoogeveen gecontroleerd op het rijden door rood.

Woensdag 26 april is er een radar snelheidscontrole op diverse plekken langs de N386 tussen Peize en De Groeve.

Donderdag 27 april wordt er met de lasergun op snelheid gecontroleerd op diverse locaties in Emmen.

Boetegeld = Sneu Geld

Voorkom dat u moet betalen

Alles over het rijbewijs op www.cbr.nl