Gemeente Zwolle

Eenvoudiger procedure voor bodemsaneringen


Datum uitgave: 19-04-2006
In Nederland is de bodem op veel plekken zo vuil, dat deze moet worden schoongemaakt. De procedures voor het schoonmaken van vuile grond (bodemsanering) zijn vaak tijdrovend en erg kostbaar. Om deze procedures eenvoudiger te maken, heeft het ministerie van VROM het Besluit Uniforme Saneringen (BUS) opgesteld. Begin februari 2006 is het BUS in werking getreden. Voor de komst van het BUS moest u voor het laten schoonmaken van grond langere procedures doorlopen. Ook voor een kleine sanering was het nodig dat u een saneringsplan liet opstellen en een uitgebreid bodemonderzoek liet uitvoeren. Deze handelingen kostten veel tijd en het duurde vaak maanden voordat de beschikking van de gemeente binnen was.

Vanaf nu dus geen lange procedures meer, voor een eenvoudige sanering. Wilt u uw verontreinigde grond laten schoonmaken, dan hoeft de saneerder alleen een standaard meldingsformulier van VROM in te vullen. Op het meldingsformulier kunt u de omvang van de saneringslocatie vaststellen. Daarmee kunt u zelf bepalen of u een heel perceel wilt laten saneren of slechts een bepaald gedeelte. De kosten voor het laten schoonmaken van uw stuk grond kunnen daardoor sterk dalen.

Door de nieuwe, eenvoudige meldingsprocedure kan meestal binnen vijf weken worden gestart met saneren. Voorheen duurde dat ongeveer 15 tot 30 weken. VROM heeft een handreiking opgesteld waarmee saneerders, gemeenten en provincies eenvoudig kunnen vaststellen of uw sanering onder het BUS valt. De handreiking en andere nuttige informatie over het BUS kunt u vinden op de website van het ministerie: www.vrom.nl (zie link onderaan deze pagina).

Meer informatie
Wilt u meer informatie over bodemsanering of het BUS? Neem dan contact met de afdeling Vergunningen van de gemeente Zwolle, telefoonummer, (038) 498 28 42. Externe instanties:
VROM-bodem

Bron: afdeling communicatie

Datum van 19-04-2006 tot 20-04-2006