Blinden lezen lectuur via webradio

Initiatiefnemer is genomineerd voor de Vosko trofee 2006

NEDERLAND, 20060420 -- Blinden en slechtzienden kunnen wellicht binnenkort via een webradio (Orion Webbox) luisteren naar gesproken lectuur zoals boeken, kranten en tijdschriften. Op dit moment loopt hiervoor een pilot onder verantwoordelijkheid van SolutionsRadio BV (genomineerd voor de Vosko trofee 2006) in samenwerking met onder andere FNB. Bij 50 visueel gehandicapten staat op dit moment een dergelijke webradio om in de praktijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.


Tijdens de pilot wordt met name gekeken naar de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van de Orion Webbox voor visueel gehandicapten. Ook zal de behoefte onder deze doelgroep onderzocht worden en bekijkt men welke lectuur geschikt is om op deze manier te beluisteren. Door eerdere demonstraties en al ontvangen reacties zijn de verwachtingen hoog gespannen. Naast gesproken kranten, tijdschriften en boeken biedt de Orion Webbox ook het actuele ANP nieuws, diverse radiostations, hoorspelen en later ook gesproken televisie-ondertiteling.

FNB is verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap. Daarvoor beschikt zij over een groeiende collectie gesproken romans en licht informatieve boeken, die op dit moment bestaat uit ruim 50.000 titels. Ook zijn er meer dan 300 verschillende kranten en tijdschriften in gesproken vorm en is er een ruim aanbod in aangepaste studie en vaklectuur. Deze gesproken lectuur wordt door FNB op cd-roms met een speciale navigatiestructuur (Daisy) via de post naar mensen met een leeshandicap gestuurd. De Orion Webbox bied de mogelijkheid om de gesproken boeken, kranten en tijdschriften via het internet te beluisteren. Uiteraard dient men dan wel te beschikken over de webradio en de bijbehorende rechten om toegang te krijgen tot de aangeboden lectuur. Deze is namelijk uitsluitend voorbehouden aan mensen met een leeshandicap zoals bijvoorbeeld blinden, slechtzienden en dyslectici.

Een van de bijzondere functies van de Orion Webbox is, dat deze beschikt over een gesproken programmagids. Daardoor kunnen mensen met een leeshandicap op basis van wat men hoort kiezen uit het aanbod aan lectuur, informatie en andere programma's. Verder is de Orion Webbox volledig op afstand te beheren en in te stellen, waardoor specifieke programma's voor individuele luisteraars kunnen worden verzorgd zonder dat de luisteraar zelf daarvoor instellingen behoeft aan te passen.