Socialistische Partij

Hoogervorst weigert graaien in zorgsector aan te pakken

20-04-2006 * Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) weigert een duidelijk plafond te stellen voor het salaris van ziekenhuisdirecteuren. Hier dringt een groot del van de Tweede Kamer al lange tijd op aan. De minister wil dat de sector zelf een norm opstelt en doet zelf niets. Daar neemt SP-Kamerlid Agnes Kant geen genoegen mee: desnoods moet de Kamer hem dwingen.

Agnes Kant Hoogervorst noemde vandaag in de Kamer de hoogte van de huidige salarissen van zorgbestuurders 'ongewenst'. Deze liggen veelal ver boven de algemeen aanvaarde norm: het salaris van de minister-president, vorig jaar ongeveer 130 duizend euro. De bewindsman stelt echte dat zijn mogelijkheden beperkt zijn om de salarissen in de zorg te begrenzen. Hij wil eerst een advies van de commissie-Dijkstal afwachten. Deze commissie, onder leiding van collega-VVD'er Hans Dijkstal zoekt uit in hoeverre een salarisplafond in de semi-publieke sector juridisch kan worden afgedwongen. De zorgsector is volgens Hoogervorst semi-publiek.

Agnes Kant vindt van niet: "De zorg valt gewoon onder de publieke sector. Hoogervorst had vanmiddag gewoon moeten uitspreken dat het salaris van een minister de norm wordt voor bestuurders in de zorg. Ik ben het spuugzat dat hij blijft weigeren in te grijpen. De Kamer moet zelf maar een norm gaan stellen aan de salarissen in de zorg."