Rechter verlaagt door huisarts gevraagd voorschot

BREDA, 20060420 -- Het is een huisarts niet gelukt om OZ via de rechter te dwingen zijn totale omzet (¤ 350.000) over 2 kwartalen te laten voorschieten. In een kort geding eiste de huisarts twee weken geleden een voorschot voor zijn gehele praktijkomzet. OZ had de arts als compromis ¤ 220.000 aangeboden, de President van de rechtbank te Breda heeft vandaag echter slechts ¤ 150.000 toegewezen. OZ zal tot onmiddellijke betaling van het door de rechter bepaalde voorschot overgaan.


Al meer dan ¤ 10 miljoen aan declaraties betaald door OZ
OZ heeft vanaf het begin van dit jaar geen enkel probleem gehad om de declaraties van zorgverleners te verwerken. OZ is dan ook buitengewoon tevreden dat de rechter heeft bepaald dat de huisarts onmiddellijk zijn declaraties moet indienen, omdat op deze wijze voor een correcte afhandeling kan worden zorggedragen.
Er is in 2006 al voor ¤ 10,9 miljoen aan declaraties ontvangen van ruim 4.100 huisartsen. Hieruit blijkt dat een groot aantal huisartsen wel degelijk in staat is om te declareren. Daarnaast is voor ¤ 7,6 miljoen aan voorschotten betaald aan huisartsen. Over april zal OZ naar verwachting nog ruim ¤ 4 miljoen aan voorschotten verstrekken.

Regeling: adequaat voorschot bij declaratie
In het najaar van 2005 hebben de zuidelijke zorgverzekeraars samen met de regionale huisartsenkringen afspraken gemaakt over de betaling van hun rekeningen. In dit zogenaamde 'Zuidelijk Convenant' zijn ook afspraken gemaakt over bevoorschotting. Het convenant voorziet in een duidelijke behoefte van de partijen. Daarom hoeven huisartsen die werken in de regio's van de betrokken zorgverzekeraars zich geen zorgen te maken over hun inkomen. Het spreekt voor zich dat huisartsen wèl bereid moeten zijn de voorwaarden van de regeling te aanvaarden: dat betekent dat zij, waar mogelijk, voor de zorg die zij bieden, declaraties moeten versturen.



OZ zorgverzekeringen