Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

13 april 2006

NIGZ roept drankverstrekkers op leeftijdsgrens alcohol na te leven

Volgens het onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit dat vandaag is gepubliceerd lukt het de meeste jongeren onder de 16 jaar om aan drank te komen. Volgens het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ zijn er voldoende mogelijkheden voorhanden om deze situatie te verbeteren. De rol van het horeca-, supermarkt- en slijterijpersoneel is hierin cruciaal. Het NIGZ organiseert daarom op 20 april een studiemiddag voor deze groep over het handhaven van leeftijdsgrenzen. Tijdens deze studiemiddag wordt aandacht besteed aan de mogelijke oplossingen.

Net als bij tabak is het bij de wet verboden aan jongeren onder de 16 jaar alcoholhoudende drank te verkopen. Voor sterke drank geldt zelfs een leeftijdsgrens van 18 jaar. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt, dat het moeilijk is voor ondernemers deze grenzen in de praktijk te handhaven.

Leeftijdsgrens leren naleven in de praktijk
Uit het onderzoek blijkt een lichte stijging (althans in de ogen van de jongeren zelf) van horecapersoneel dat vraagt naar leeftijd. Als de jongere echter alles op alles zet lukt het hem wel zijn drankje te bemachtigen. Het NIGZ is van mening, dat er voor ondernemers in de horeca-, supermarkt- en slijterijbranche nog voldoende mogelijkheden bestaan om de wet na te leven. Bijvoorbeeld door naast leidinggevenden ook het dagelijks personeel te instrueren. In de instructie dient niet alleen het `kennen' van de grens centraal te staan, maar ook aandacht geschonken te worden aan het aanleren van praktische vaardigheden, zodat verkopers daadwerkelijk ertoe in staat zijn om deze grenzen na te leven. Naast natuurlijk een adequaat alcoholbeleid binnen de onderneming kan een adequaat deurbeleid hierbij ook helpen.

Nieuwe maatregelen
Minister Hoogervorst van het ministerie van VWS heeft op het Nationaal Alcoholcongres van het NIGZ in januari daarnaast een aantal nieuwe maatregelen voorgesteld, zoals het ophogen van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar voor alle alcoholhoudende dranken. Ook wil de minister de jongeren zelf meer verantwoordelijkheidsbesef bijbrengen. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de ouders

Debat tijdens studiemiddag
Over deze en andere oplossingen zal worden gedebatteerd tijdens een studiemiddag, die het NIGZ op 20 april a.s. organiseert voor gemeenten, preventie-instellingen en verstrekkers van alcoholhoudende drank. Sprekers komen van de Voedsel en Waren Autoriteit, Koninklijk Horeca Nederland, onderzoeksbureau Intraval, Trimbos-instituut en het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ .


------------------