Jeugd kiest massaal voor wielrennen als sport

Aantal jeugdwielrenners blijft maar groeien

ASSEN, 20060420 -- Met de voorjaarsklassiekers net achter de rug hebben we weer kunnen genieten van een paar mooie wedstrijden van onze profs. Maar ook onze Nederlandse jeugd kiest er de afgelopen jaren steeds meer voor om wielrennen als sport te kiezen.


Als webmaster van de inmiddels bij de wielrennende jeugd zeer populaire website www.jeugdwielrennen.nl kan ik u vertellen dat er een grote groep Nederlandse kinderen van 8 jaar tot en met 14 jaar elk weekend ergens in het land één of meerdere wedstrijden rijden. Sinds 1989 rijden zij overigens ook een waar Nationaal Kampioenschap in de maand juni.

Tien jaar geleden (1996) hadden we in Nederland slechts zo'n 680 jeugdwielrenners met een wedstrijdlicentie. Dit is de periode waarin onze huidige jonge profs zoals Thomas Dekker, Marc de Maar en baanrenner Wim Stroetinga bij de jeugd reden.

Vandaag de dag zijn er al meer dan 1600 kinderen met een jeugdlicentie en het aantal is nog steeds stijgende. In 2000, 2001 en 2002 reden er net geen 1100 jeugdigen tot 14 jaar op de racefiets rond en leek het op dat aantal te blijven hangen. Vanaf 2003 (en misschien toevallig, maar dat is ook sinds het bestaan van de website www.jeugdwielrennen.nl) is er een explosieve stijging van het aantal jeugdwielrenners te zien. Of dit zal leiden tot gouden wielertijden zoals begin jaren '80 over 10 a 15 jaar is de vraag , maar als er een evenredig aantal talenten uit de jeugdrenners kan komen als uit het aantal jeugdrenners van 1996 dan gaan we mooie tijden tegemoet bij het wielrennen.

Ook een Internationaal jeugdtoernooi zoals de Internationale Jeugdtour Assen ziet een groei in zowel kwaliteit als kwantiteit qua jeugdwielrenners , waar afgelopen jaar meer dan 10 nationaliteiten aan de start stonden.




WSDS