Time : 1:01:16 PM
Date : Thursday, February 09, 2006
Sender Name: Vlerick Leuven Gent Alumni

Vlerick Award 2006: De Genomineerden

Gent, 09/02/2006.
De vier genomineerden voor de Vlerick Award 2006 zijn Jeanne Devos, Franco Dragone, Michel Tilmant en Luc Vandevelde.
De ceremoniële uitreiking van de Vlerick Award zal doorgaan op vrijdag 21 april 2006 in het Kursaal te Oostende. De zesde editie van de Vlerick Award bekroont opnieuw een veelzijdig Belgisch manager met uitmuntende managementvaardigheden die werden aangewend voor het behalen van duurzame resultaten bij het uitbouwen van een belangrijke internationale onderneming of organisatie. Deze selectiecriteria sluiten nauw aan bij de internationalisatie van Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager dat de School wil afleveren.


--
De Vlerick Award wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Net als verleden jaar vinden het galadiner en de prijsuitreiking plaats in het Kursaal te Oostende met Siegfried Bracke als presentator.

Aan welke voorwaarden moet een genomineerde voldoen?

De selectiecriteria voor het aanduiden van de genomineerden sluiten nauw aan bij de internationalisatie van Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager die de School wil afleveren. Een genomineerde voor de Vlerick Award moet immers voldoen aan volgende criteria:


- Hij/zij is een veelzijdig Belgisch manager met uitmuntende managementvaardigheden;

- Hij /zij heeft vanuit een internationaal perspectief duurzame resultaten bereikt;

- De resultaten werden behaald binnen een belangrijke internationale onderneming of organisatie.

Tijdens zijn / haar carrière moet een genomineerde blijk gegeven hebben een professioneel manager met een open ondernemingsgeest te zijn. Synthesevermogen, autonomie en respect voor diversiteit zijn bovendien belangrijke waarden.

Hoe worden de nominaties voor de Vlerick Award toegekend?

Op basis van bovenstaande criteria stelt de Raad van Bestuur van de Vlerick Alumni samen met de professoren van de Vlerick School een longlist op van mogelijke kandidaten. De Raad van Bestuur van de Vlerick Leuven Gent Alumni vzw heeft op 5 december 2005 uit de longlist een shortlist opgesteld van de genomineerden.

De personen hieronder die op deze shortlist stonden, werden gecontacteerd mbt hun nominatie voor de Vlerick Award 2006 en hebben deze in dank aanvaard:


- Zuster Jeanne Devos, ontwikkelingshelper en voorvechter mensen- en kinderrechten, India;

- Franco Dragone, Founder & Artistic Director Dragone Group;
- Michel Tilmant, Chairman ING Group;

- Luc Vandevelde, Chairman Carrefour.

Stemprocedure

Vanaf 9 februari tem 31 maart 2006 zal er op de Vlerick Alumni website (www.vlerickalumni.be) een on-line stemformulier beschikbaar zijn waar :

1. de alumni van Vlerick Leuven Gent Management School;
2. de kijkers en lezers van de Mediapartners (Jobat, Trends, De Tijd en Kanaal Z)
éénmalig hun stem kunnen uitbrengen op de genomineerde van hun keuze.

De uitgebrachte stemmen van deze doelgroepen zullen de winnaar aanduiden. De uiteindelijke winnaar zal bekend gemaakt worden op vrijdag 21 april tijdens een galavoorstelling en diner in de Kursaal van Oostende. De Vlerick Award 2006 zal worden uitgereikt onder de auspiciën van:

Baron Paul De Keersmaeker, Ere-Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni Jean-Luc Deleersnyder, Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni Roland Van Dierdonck, Decaan Vlerick Leuven Gent Management School

Informatie


- Geert Van Coillie, General Manager Vlerick Leuven Gent Alumni, Reep 1, 9000 Gent
09/210.98.17, 0495/54.05.05.

- Geert.vancoillie@vlerickalumni.be - www.vlerickalumni.be

Prortretten van de genomineerden

Zuster Jeanne Devos

Zuster Jeanne Devos (°1935) werkt al meer dan veertig jaar in de sloppenwijken van de Indiase stad Bombay (Mumbai). Ze is er de drijvende kracht achter het National Domestic Workers Movement (NDWM), een organisatie die vecht voor de rechten van honderdduizenden vouwen en kinderen die slavenarbeid verrichten in Indië. Hoewel ze nog niet zo bekend is als pater Damiaan, was ze wel al genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede èn kreeg een eredoctoraat van de K.U.Leuven.

Jeanne Devos is afkomstig uit Kortenaken in het Hageland. Op 26jarige leeftijd trad ze toe tot de Zusters van Jacht in Heverlee. Met een diploma van logopediste op zak trok ze op missie naar het verre Mumbai in India. Zuster Jeanne wierp zich vooral op als een voorvechtster van uitgebuite Indiase dienstmeisjes en huisslaven. Om deze ca. 60 miljoen mensen te ondersteunen richte ze twintig jaar geleden het NDWM op. Deze vereniging stimuleert bij de huisarbeidstertjes zelfrespect en eigen actie en komt op voor hun economische en persoonlijke rechten bij de Indische overheid, de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie. Het NDWM telt liefst 2 miljoen ingeschreven leden, hoewel drie vierde van alle opvang en redding voor niet-leden gebeurt.

Haar strijd tegen misbruik en discriminatie van minderheidsgroepen maakte haar niet altijd even populair bij de Indische middenklasse, de mensenhandelaars of zelfs de overheid. In tegenstelling tot Moeder Teresa - die ze overigens goed kende - durft ze immers tegen de schenen schoppen. Het leverde haar naast verschillende doodsbedreigen en celstraffen, heel veel respect op dat zich uitte door een eredoctoraat aan de K.U.Leuven in 2000 en de nominatie voor de Nobelprijs in 2005. Haar belangloze strijd creëert stilaan ook een mentaliteitswijziging bij de Indiase overheid. Zo werden recent zeventien wetsvoorstellen ingediend om de situatie van dienstmeisjes en huisslaven te verbeteren. Drie staten voerden ook al een minimumloon in.

http://www.newint.org/issue337/keynote.htm

Franco Dragone

Zes jaar oud was Franco Dragone (°1952), toen zijn ouders vanuit het Zuid-Italiaanse Cairano (Napels) naar La Louvière verhuisden. Zijn vader werkte er als mijnwerker. Na zijn middelbare studies volgt hij toneellessen aan het Koninklijk Conservatorium van België. Franco Dragone begint zijn carrière als animator bij Compagnie du Campus, maar steekt al gauw de Grote Plas over. In Canada vindt de Belg met Italiaanse roots zijn definitieve roeping als lesgever aan de Canadese circusschool.

Zijn uitmuntende regie van de uitreiking van diploma's van de École Nationale du Cirque in Canada levert hem in 1985 een eerste opdracht op bij het Cirque du Soleil. Daar wordt hij al snel de creatieve inspirator. Veertien jaar later verlaat hij de Cirque du Soleil door de grote poort. Succesvolle producties van zijn hand zijn o.a. "La Magie continue" (1986), "Le cirque réinventé (1987), "Nouvelle expérience" (1990, bekroond met een Los Angeles Critics Award), "Alegría" (1994) en "Quidam" (1996). Zijn grootste succes bij de Cirque du Soleil boekt hij met "Mystère", een show die sinds 1993 onafgebroken opgevoerd wordt in Las Vegas en er ook bekroond werd tot "Best Show of Last Vegas".

In 1999 kiest Franco Dragone voor een nieuwe uitdaging als manager van zijn eigen bedrijf in thuisstad La Louvière. Zijn eerste klant is niemand minder dan Céline Dion. Voor haar produceert hij "A new day", de bekende show die ze drie jaar na elkaar bracht in Las Vegas. In mei 2005 vond de première van Dragone's vierde productie in Las Vegas plaats, "Le Rêve - A small collection of imperfect dreams". In totaal werkten driehonderd mensen mee aan de voorbereiding van Le Rêve. De show heeft, de spektakelzaal meegerekend, zowat 110 miljoen dollar (84,37 miljoen euro) gekost. Hij wordt wekelijks tien keer opgevoerd, en dit gedurende acht tot tien jaar. Tijdens het seizoen 2006-2007 zal het creatieve talent van Franco Dragone te bewonderen zijn op Broadway. Hij werd immers tot Artistiek Directeur benoemd van het totaalspektakel Carmen: The Musical.

www.dragone.be

Michel Tilmant

Toen Michel Tilmant in juni 2004 aan het hoofd kwam van de financiëledienstengroep ING, veroorzaakte dit verontruste reacties. "De Belg met de bretellen en het krijtjespak'' was dan ook de eerste niet-Nederlander die de topfunctie bij ING in handen kreeg. Anderhalf jaar later zijn de meningen over zijn prestatie bijna onverdeeld positief. Zo eindigde Tilmant in juni al derde in de "top-10 van
beste topmanagers'' van de kmo-organisatie MKB-Nederland. Tilmant werd bovendien genomineerd voor "Topman van het jaar 2005" georganiseerd door Managers Netwerk Nederland.

Brusselaar Michel Tilmant (°1952) is Licentiaat in de Bedrijfskunde en volgde een postuniversitaire opleiding Europese studies. Hij starte zijn carrière bij de Morgan Guaranty Trust Company. Hij vervulde er een reeks functies en werkte in New York, Brussel, Parijs en Londen. In negen jaar tijd verhuisden Tilmant en zijn gezin liefst elf keer. In 1991 stapte hij over naar de vermogensbank BIL (Banque Internationale à Luxembourg). Één jaar later haalde Albert Frère hem binnen bij de BBL. Tilmant zat er nog maar net toen ING een eerste overnamepoging deed, die werd afgeslagen. In 1997 werd Tilmant directievoorzitter van de BBL en stond hij mee in voor de overname door ING.

Michel Tilmant gaf nog enige tijd leiding aan de BBL, maar schoof in 1998 door naar moederbedrijf ING waar hij lid werd van de Raad van Bestuur. Hij kreeg de opdracht de door Nick Leeson in problemen geraakte investeringsbank Barings recht te trekken en werd daarna de nummer twee van ING, onder Ewald Kist. In april van dit jaar, toen Kist met pensioen ging, werd Tilmant de nieuwe Voorzitter van de Raad van Bestuur van de ING groep, die anno 2006 75.000 werknemers telt. Zijn goede prestaties leverden hem veel lofbetuigingen op. De jury van "Topman van het jaar 2005" stelde dat "Tilmant ING weer op het juiste spoor aan het krijgen is en heldere strategische keuzes maakt. Zijn ingrijpende reorganisaties worden begrepen en gewaardeerd''.

www.ing.be - www.ing.com

Luc Vandevelde

Begin 2005 keerde Luc Vandevelde door de grote poort terug naar Carrefour. Na zijn succesvolle doortocht bij het Britse kroonjuweel Marks & Spencer werd hij benoemd tot Chairman van de warenhuisketen. In Engeland kreeg Vandevelde lof in financiële en economische kringen voor zijn hervorming van M&S. De Britse pers bedacht hem met bijnamen als 'Cool Hand Luc' en 'Lucky Luc'. Zijn werk leverde hem in 2003 de prestigieuze 'UK National Business Award' op.
Luc Vandevelde werd in 1951 geboren in het Limburgse Halen. Hij was amper 18 toen zijn vader stierf en hij zijn economiestudie moest afbreken. Hij kon kort daarna aan de slag als boekhouder bij Kraft Foods, waar hij snel carrière maakte. Na de fusie van Kraft met General Foods werd hij de spilfiguur in de internationale uitbreiding van de groep. Vandeveldes steile opgang ging niet onopgemerkt voorbij. De steenrijke Franse familie Halley vroeg hem in 1999 'président-directeur-général' te worden van Promodès, een van de belangrijkste warenhuisketens van Frankrijk. Vandevelde bouwde het bedrijf uit tot een gigant met vestigingen in heel Europa, Azië en Zuid-Amerika en bereidde ook de fusie met Carrefour voor. Hoewel Vandevelde zijn managerskwaliteiten in de aanloop naar de fusie uitvoerig bewezen had, verkozen de aandeelhouders van Carrefour Daniël Bernard tot topman. Luc Vandevelde besloot hierop de uitdaging aan te gaan om Marks & Spencer uit de rode cijfers te halen. Via een keiharde sanering zette hij met succes het mes in de logge, verouderde organisatie. Meer en meer nam Vandevelde ook functies op in andere bedrijven. Zo was hij actief in het investeringsvehikel Change Capital Partners van de familie Halley, en bekleedde hij een bestuursfuncties bij telecomreus Vodafone en keerde hij in 2004 terug Carrefour als bestuurslid. Toen bij Carrefour topman Daniël Bernard begin 2005 vervangen werd omwille van tegenvallende resultaten, werd Vandevelde al gauw benoemd tot de nieuwe topman. Hem wacht de uitdaging het dalende marktaandeel op te krikken.

www.carrefour.com

URL: http://www.vlerickalumni.be
http://www.vlerick.be