Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin woont 21 april 2006 community-opera Turandot bij

Hare Majesteit de Koningin woont vrijdagavond 21 april in de Post-Kogeko sporthal te Schipluiden een community-uitvoering bij van Puccini's opera Turandot.

Deze productie wordt uitgevoerd door honderden inwoners van Midden-Delfland en Westland. De Koningin kreeg vorig jaar november bij haar jubileumbezoek aan Zuid-Holland tijdens een rondvaart door Schipluiden een voorproefje van deze uitvoering.

Een community-opera is bedoeld om samenwerking en samenhang in de gemeenschap te bevorderen en mensen de kans te geven hun talenten te ontwikkelen. Talenten op creatief gebied, zoals zingen, acteren en dansen, maar ook op dat van organisatie en communicatie. Koorzangers, kostuumnaaisters, decorbouwers en vele vrijwilligers voor de organisatie, publiciteit, catering, schoolprojecten, publiekbegeleiding, parkeerwacht en verkeersbegeleiding hebben intensief samengewerkt aan deze productie, tien voorstellingen van Turandot in een als operahuis ingerichte sporthal.

De in China gesitueerde opera Turandot is een lyrische opera van Giacomo Puccini in drie aktes naar het gelijknamige toneelstuk van Carlo Gozzi en de bewerking van Friedrich von Schiller. Puccini overleed in 1924 voor hij de opera had voltooid. De laatste twee scènes werden op verzoek van Toscanini, dirigent en vriend van Puccini, voltooid door Franco Alfano. De première was in Milaan op 27 april 1926. Deze community-uitvoering is ontstaan door samenwerking van de Stichting Opera tussen Gaag en Gantel, Dario Fo, ondernemers in de kunst en de werkgroep Drie dorpen, één opera.

16 maart 2006
© RVD