Beursklacht spant kortgeding tegen Dexia aan

Beursklacht

http://www.beursklacht.nl

Behandeling kortgeding dagvaarding Beursklacht tegen Dexia op 21 april 2006

Omdat het Duisenberg-Akkoord ZO BREED GEDRAGEN zou zijn heeft Dexia op 18 november 2005 een verzoekschrift bij het Gerechtshof in Amsterdam ingediend waarin Dexia het Hof heeft verzocht om in het kader van de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade het Duisenberg-Akkoord algemeen verbindend te laten verklaren.

De gedupeerden, die vaak in acute financiële problemen verkeren, worden in hun belang van de aandelenlease affaire onnodig gefrustreerd en deze dient zonder verdere vertraging zo spoedig mogelijk opgelost te worden. Door deze vertraging worden nu hun financiële problemen met de dag ernstiger.

Ondanks dat Beursklacht voor de gedupeerden het voortbestaan van de overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende vorderingen uitdrukkelijk betwist, blijft Dexia zich op het standpunt stellen dat de gedupeerden, zolang zij niet op het Duisenberg-Akkoord zijn ingaan of er geen uitspraak is zij gehouden zijn om op grond van de aandelenleaseovereenkomst(en) hun betalingen te verrichten.

Ongeacht de financiële situatie van de gedupeerden blijft Dexia zeer voortvarend met het invorderen van de door u te betalen termijnen. Bij niet-betaling zet Dexia de incassoprocedure in werking: een betalingsherinnering, een aanmaning en een in gebreke stelling met een melding van de achterstand in termijnbetalingen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. De melding bij het BKR betekent dat Dexia opdracht heeft gegeven tot vermelden van een A-codering. U wordt als gedupeerde niet verder geïnformeerd over het plaatsen van die A-codering.
Een A-codering betekent voor iedere geldverstrekker die het BKR kan raadplegen dat er een ernstige betalingsachterstand is. Met deze verkregen kennis zal die geldverstrekker geen verdere zaken meer willen doen en een aanvraag afwijzen. Lopende de incassoprocedure kan Dexia de overeenkomst(en) tussentijds beëindigen en overgaan tot gedwongen verkoop van de effecten.

Blijven de betalingen nog steeds uit, dan ontvangt de gedupeerde van Dexia een brief waarin wordt medegedeeld dat de beëindiging van de overeenkomst(en) wordt aangekondigd onder gedwongen verkoop van de effecten. Meestal gebeurt dit binnen vijf dagen na dagtekening van de brief.

Veel van de gedupeerden voelen het spreekwoordelijke mes op de keel en komen aldus in een onmogelijk dilemma. Aan de ene kant zijn zij van mening dat zij niet gehouden zijn om te betalen, terwijl er aan de andere kant op korte termijn geen uitspraak in het geschil te verwachten is die hen daarin gelijk stelt en worden zij lopende het door Dexia ingediende verzoekschrift wel op voortvarende wijze gemaand tot betaling.

Tegen deze werkwijze van Dexia hebben de gedupeerden geen enkel rechtsmiddel en genieten dus geen enkele rechtsbescherming meer. Immers, het middel om met een gerechtelijke procedure de kwestie door de rechter te laten toetsen is door de schorsing in verband met het verzoekschrift in het kader van de WCAM nu vleugellam gemaakt. Dexia verkeert zodoende in een wel zeer comfortabele positie: zonder enige tegenwerking kan Dexia de door de gedupeerden betwiste vorderingen incasseren.

Er is dus sprake van een volstrekt ongelijke (rechts)positie van partijen.

De voorzieningenrechter van de Rechtbank te Amsterdam is verzocht in kortgeding een uitspraak te doen waarin wordt bekrachtigd dat Dexia de gedupeerden bij niet-betaling:
- niet zal (aan)manen tot betaling;

- geen incassoprocedure in werking stelt;

- de overeenkomst(en) niet tussentijds beëindigt en niet overgaat tot (gedwongen) verkoop van de effecten;

- niet overgaat tot melding van een achterstand in betaling bij het BKR.

De zittingsdatum waarop het kortgeding zal worden behandeld is 21 april 2006.

Daarnaast organiseren op 8 april 2006 Beursklacht en de vereniging Payback in Hilversum wederom een informatiemiddag voor de collectieve procedures tegen de aanbieders van onder andere aandelenleaseproducten.

Tijdens de bijeenkomst zal onder andere antwoord worden gegeven op de vraag:

Is er leven na de Duisenbergregeling?

Beursklacht en Payback willen door middel van collectieve procedures, in de vorm van gezamenlijke rechtszaken, ervoor zorgen dat bedrijven zoals

Aegon, Fortis-Groeivermogen, Fortis-Defam, Dexia, Levob, DSB-Hollands Welvaren en Ohra

verantwoording afleggen voor hun aandeel in de aandelenlease-affaires. Door de samenwerking van Beursklacht, Payback en advocaten is een bundeling van specialismen, kennis en ervaring ontstaan, waardoor een sterk blok wordt gevormd. De door Payback en Beursklacht geselecteerde advocaten hebben hun sporen in de rechtszaal inzake effectenlease ruimschoots verdiend.

Verder wordt aandacht besteed aan de door de vereniging Payback opgerichte stichtingen Spirit voor het product Spintplan en Zinloos Betalen voor het product Koersplan. Deze stichtingen zijn opgericht voor gedupeerden van Spaarbeleg/Aegon om op betaalbare wijze te kunnen procederen tegen Spaarbeleg.

Gedurende de middag, die om 14.00 uur begint, ontvangt u informatie over de collectieve procedures, werkwijze van de procedures, status van de verschillende procedures en achtergrondinformatie van verschillende sprekers. Tussentijds is er gelegenheid voor alle aanwezigen om vragen te stellen.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 8 april 2006, in TCN Media Park, Sumatralaan 45, 1217 GP Hilversum

De zaal gaat om 13.30 uur open. Graag tot zaterdag 8 april.

Beursklacht De vereniging Payback
www.beursklacht.nl www.pay-back.nl

Voor de redactie:
Meer info via emailadres: info@beursklacht.nl / info@pay-back.nl of via telefoonnummer: Gerard Burggraeve 06 - 24761250 / Ron Huijboom 06 - 21860528