Universiteit van Tilburg 3 april 2006

Foto-expositie 'Brabant Bestaat Niet' op Universiteit van Tilburg

Van 21 april tot en met 30 juni is de fototentoonstelling Brabant Bestaat Niet te zien in de foyer bij de aula van de Universiteit van Tilburg. De tentoonstelling is een soort van fotografisch onderzoek naar de vermeende Brabantse identiteit. De fotografen Joyce van Belkom, Korrie Besems, Piet den Blanken en Jos Lammers geven op eigen wijze een beeld van de verandering van een voornamelijk agrarische provincie in een gebied waar verstedelijking, massacultuur en technologie om de voorrang vechten.

Joyce van Belkom brengt een aantal aspecten van urban culture in beeld. Ze fotografeerde tijdens R&B feesten, maakte foto's van breakdancers en kleine, afgeronde fotoverhalen over het leven van vier Brabantse rappers: een autochtoon (21), die net zijn eerste cd-tje heeft opgenomen. Een Marokkaanse jongen van zestien, die teksten schrijft. Een 33 jarige Surinaamse Deurnenaar, die rapworkshops geeft en een Suri-Cabo (29) die net een videoclip heeft opgenomen.

Korrie Besems is gefascineerd door de min of meer surrealistische vinexlocaties, die de laatste jaren gebouwd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Brandevoort in Helmond (een spiksplinternieuw gebouwd vestingstadje met nepfortificatie en al), de 'Dallas-architectuur' in de zogenaamde Amerikaanse wijk in Eindhoven en Haverleij met negen nieuwe namaakkastelen tussen de golflinks in de buurt van Den Bosch.

Piet den Blanken legt de verschillende veranderingen in de land- en tuinbouw vast. De agrarische sector industrialiseert, intensiveert en transformeert zelfs. In plaats van kleine plukjes graan en gras zie je nu lappen maïs en glas. Waar eerst koeien stonden, grazen nu herten of struisvogels. Boerderijen worden aangepast tot kampeer- of zorgboerderij. Varkensfokkerijen veranderen in speelpaleizen of palingkwekerijen.

Jos Lammers portretteert Brabanders in en vanwege hun tuin. Deze reeks gaat tegelijkertijd over individualisering en over wat men 'verblokkering' of culturele eenvormigheid kan noemen. Nu de draperieën het interieur weer hebben bezet is de tuin aan de beurt als etalage van het bezit en de smaak van de bewoner. Jos Lammers fotografeert bewoners in hun tuin als in hun zondagse pak. Uniek, maar met veel overeenkomsten.

Het fotoproject Brabant Bestaat Niet omvat tevens een fotoboek en werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de NBKS, Stichting VSBfonds regio Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De tentoonstelling past in het kunstbeleid van de Universiteit van Tilburg waar aankoop en expositie van hedendaagse fotografie centraal staat.

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met UvT-voorlichter drs. Pieter Siebers (P.H.C.Siebers@uvt.nl, 013 466 2004) of Hans Zoete van de Stichting Per Se (040-2440306) hanszoete@onsneteindhoven.nl. Op aanvraag zijn gratis enkele persfoto's beschikbaar.

UvT Persbericht