Time : 16:02:30
Date : 06 April 2006
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire

Het gevaar van straling voor de menselijke genen en het menselijk embryo: het FANC buigt zich over de nieuwe wetenschappelijke pistes

Op 21 april e.k. organiseert het FANC in het Hotel Métropole te Brussel, in samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), een seminarie over de genetische gevolgen en de gevolgen voor het embyo van een blootstelling aan ioniserende straling.

In het seminarie zullen recente wetenschappelijke gegevens m.b.t. de risico's die de ioniserende straling voor de menselijke genen en het menselijk embryo inhoudt, geëvalueerd worden. Deze nieuwe gegevens, die steeds talrijker worden, zijn zowel van radiobiologisch onderzoek afkomstig als van studies die uitgevoerd werden op de menselijke bevolking en op de dierenpopulaties die door het ongeval te Tsjernobyl getroffen waren.

Tijdens het seminarie zal in het bijzonder worden ingegaan op de nieuwe ontdekkingen op het gebied van de intra-uteriene gevolgen van straling tijdens de eerste zwangerschapfasen. Door deze ontdekkingen worden bepaalde evaluaties van het algemeen aanvaarde risico in vraag gesteld en er zal dus rekening mee moeten worden gehouden bij de interpretatie van de waarnemingen die ingevolge het ongeval te Tsjernobyl verzameld werden.

Het seminarie zal eveneens stof leveren voor een ethische reflectie. De deelnemers zullen het onder andere hebben over de mogelijke implicaties van nieuwe wetenschappelijke gegevens voor het beleid en de beschermingsnormen voor de bevolking.

Een gedetailleerd programma van het seminarie vindt u op de website van het FANC, op het adres:
http://www.fanc.fgov.be/newfanc/fr/event_genetic.htm. De resultaten van het seminarie zullen in een volgend persbericht van het FANC gepubliceerd worden.

Het FANC is het Belgisch overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.

Contactpunt voor de pers:

Federaal Agentschap voor nucleaire contrôle
Ravensteinstraat 36
B-1000 Brussel
Tel 32 2 289 21 11
Fax 32 2 289 21 12

GP-Presse@fanc.fgov.be

http://www.fanc.fgov.be

URL: http://www.fanc.fgov.be
http://www.fanc.fgov.be/newfanc/fr/event_genetic.htm