Millenniumdoelen op VN-simulatie met Lubbers van Agt en Bains

United netherlands

NIJMEGEN, 20060410 -- Op 21, 22 en 23 april 2006 spreken Ruud Lubbers, Dries van Agt en Mandeep Bains zich uit over ideaal en werkelijkheid van de millenniumdoelen. Hun gehoor bestaat uit studenten van verschillende Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Deze studenten doen in teams mee aan een simulatie van de Verenigde Naties, genaamd Radboud international Model United Nations (RiMUN). De simulatie vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 te Nijmegen. De opening vindt plaats om 20.00 uur.

Op RiMUN buigen de deelnemers en sprekers zich over de Millenniumdoelen van de VN. Tijdens deze driedaagse conferentie krijgen de circa 150 deelnemende studenten de kans om een land te vertegenwoordigen in gesimuleerde VN-commissies en oplossingen te vinden voor wereldproblemen. Onderwerpen zijn onder andere het recht op democratie en corporate social responsibility in ECOSOC, en conflicten rondom water in de Veiligheidsraad. De deelnemers krijgen op een onverwacht moment een grote internationale crisis te hanteren. Deelname aan RiMUN geeft studenten de mogelijkheid om te oefenen in conflictoplossing, diplomatie, spreken in het openbaar, debatteren en onderhandelen. De voertaal is Engels.

United Netherlands en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit organiseren RiMUN. United Netherlands is een jonge, Nijmeegse studentenorganisatie die studenten wil stimuleren om hun idealen en ambities te ontwikkelen op het gebied van internationale betrekkingen. Het Soeterbeeck Programma bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het Soeterbeeck Programma beoogt verdiepende en spraakmakende initiatieven.

Openingsspreker Ruud Lubbers, voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen voor de Verenigde Naties, voormalig minister-president, eredoctor van de Radboud Universiteit en grondlegger van het Earth Charter Initiative, en Mandeep Bains, beleidsadviseur bij de Millennium Development Goals Campaign van de VN, zullen vrijdag 21 april de hoofdlijnen van het centrale thema uiteenzetten. Daarnaast biedt een paneldiscussie de deelnemers de kans om hun eigen opvattingen over de Millenniumdoelen uit te wisselen.

Studenten en teams kunnen awards winnen voor hun prestaties tijdens RiMUN. Voormalig premier Dries van Agt reikt de prijzen uit. Van Agt is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Kyoto, Japan, en voorzitter van de adviesraad van Stichting International Forum for Justice and Peace. De winnaars krijgen een exclusieve training van United Netherlands aangeboden over internationale betrekkingen en diplomatie. Na deze training maken zij deel uit van de afvaardiging die naar Harvard National Model United Nations (HMNUN) gaat, 's werelds meest prestigieuze VN-simulatie waar jaarlijks circa 2500 studenten uit de gehele wereld aan mee doen. Op HMNUN in februari 2006 te Boston, VS, is de United Netherlands delegatie beloond met de Best International Delegation Award, een prestatie die nooit eerder door een Nederlandse afvaardiging is geleverd.

Tijdens de conferentie wordt door de organisatie het startsein gegeven voor een aantal ludieke hulpacties, waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan Unicef. Voor Unicef is het verwezenlijken van de Millenniumdoelen een van de belangrijkste targets voor de komende 10 jaar. In Nederland maakt Unicef deel uit van het Nederlands Millenniumdoelen Platform en internationaal in de Global Call to Action Against Poverty.

Studenten kunnen zich, individueel of in teams, aanmelden tot en met 16 april 2006.

Voor meer informatie:
www.rimun.nl
www.unitednetherlands.nl
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Noot voor redacties: