Gemeente Almere

Wereldoorlog in de West: expositie over WOII in Suriname en de Antillen

Minister Rita Verdonk opent op 21 april a.s. om 17.00 uur de expositie: Wereldoorlog in de West in het stadhuis van Almere. Tijdens de opening wordt de muziek verzorgd door een koor en een brassband. Minister Verdonk zal na het officiële gedeelte in gesprek gaan met leerlingen van basisschool De Omnibus.
De expositie is een initiatief van het Comité 4/5 mei Almere in het kader van de herdenking en de bevrijding op 4 en 5 mei a.s.

Tot nu toe is er weinig bekend gemaakt over de participatie van de Surinaamse en Antilliaanse bevolking tijdens de tweede Wereldoorlog. Suriname en de Antillen waren weliswaar niet bezet, maar raakte al gauw bij de oorlog betrokken. Beide gebieden waren door de olie van de Antillen en het bauxiet uit Suriname van cruciaal belang voor de geallieerden.

De tentoonstelling vertelt het vergeten verhaal over de oorlog in de West met als onderwerpen Duitse duikbootaanvallen, de opvang van Joodse vluchtelingen, interneringskampen voor Duitsers en NSBers, hulpacties én de opkomst van politieke organisaties. Deze verhalen worden verteld aan de hand van citaten over de belevenissen van bewoners, militairen en andere ooggetuigen. Ook is er aandacht voor Surinamers en Antillianen die tijdens de oorlog in Nederland verbleven.

Het Comité 4/5 mei nodigt de Almeerders uit de tentoonstelling te bezichtigen vanaf 22 april t/m 7 mei tijdens de openingsuren van het Stadhuis.