Arbouw


---

Staatssecretaris Van Hoof steunt initiatief sociale partners voor arbocatalogus voor de bouwplaats

Op 6 april jl. hebben sociale partners (Bouwend Nederland, Conga, Hout- en Bouwbond CNV, FNV Bouw, FOA) en Stichting Arbouw met staatssecretaris Van Hoof van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag gesproken over een arbocatalogus voor de bouwplaats.

Staatssecretaris Van Hoof in gesprek met Bouwend Nederland, Conga, Hout- en Bouwbond CNV, FNV Bouw, FOA en Arbouw (Fotografie: Ton Poortvliet).

Veiligheid en gezondheid centraal regelen
Elke bouwplaats is uniek. Allerlei beroepsgroepen verrichten hier werkzaamheden op een zelfde moment. Vanuit dit oogpunt is het wenselijk dat al deze mensen aan dezelfde regels moeten voldoen. Dit kan volgens de bedrijfstak bouwnijverheid het beste centraal geregeld worden. Daarom komt zij met het voorstel een arbocatalogus voor de bouwplaats te realiseren. Hierin staan afspraken en maatregelen tussen werkgevers en werknemers die gelden op de bouwplaats. Op deze wijze kan de veiligheid en gezondheid van de werknemers worden gewaarborgd en kan de Arbeidsinspectie eenvoudiger handhaven. Bovendien voorkomt uniforme regelgeving oneerlijke concurrentie.

Staatssecretaris erkent problematiek
Staatssecretaris Van Hoof erkent de geschetste problematiek en heeft toegezegd het initiatief te steunen. Hij zal dit ook uitspreken tijdens een startbijeenkomst waarvoor alle sectoren binnenkort worden uitgenodigd door de sociale partners. Van Hoof neemt het standpunt in dat de huidige bescherming van de werknemer met de toekomstige wetgeving niet verminderd mag worden.

Fysieke belasting prioriteit
De bedrijfstak bouwnijverheid geeft prioriteit aan afspraken omtrent fysieke belasting. De wetgeving die per 1 januari 2007 van kracht wordt volgt de Europese wet- en regelgeving. Deze biedt wat betreft fysieke belasting volgens de sociale partners niet voldoende aanknopingspunten.

Bron: Persbericht Arbouw 10-04-2006