Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht |21 april 2006 | |

Wereld Natuur Fonds: EU-landen schieten tekort bij aanpak illegale houtkap

Het Wereld Natuur Fonds publiceert vandaag een ranglijst 'Government Barometer', die in kaart brengt wat de 22 EU-lidstaten en Zwitserland concreet ondernemen tegen illegale houtkap wereldwijd. De ranglijst laat zien dat er sinds 2004 weinig tot geen verbetering heeft plaatsgevonden. Het Wereld Natuur Fonds roept de EU-landen daarom op de illegale houtkap daadwerkelijk aan te pakken door met nationale wetgeving meer steun te bieden aan bedrijven en overheden die verantwoord hout willen importeren.

Geen van de 23 onderzochte landen heeft een acceptabel resultaat behaald. Het land dat er het beste vanaf komt, is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland, Denemarken, Letland en België. Toch behaalden deze landen maar net iets meer dan 50 procent van de maximaal haalbare score. Het enige land dat merkbaar vooruitgang heeft geboekt, is Nederland. Het Verenigd Koninkrijk deed het zelfs slechter dan in 2004.

De onderzochte landen scoorden de meeste punten voor hun houding ten aanzien van EU-maatregelen tegen illegale houtwinning. Ze behaalden maar weinig punten voor hun concrete concrete inspanningen. "Het mondeling ondersteunen van de EU-maatregelen is natuurlijk prima, maar het is niet genoeg om de verwoestende illegale houtkap aan te pakken", aldus Kirsten Schuyt, hoofd Bossenprogramma van het Wereld Natuur Fonds. "De EU is een grote afnemer van illegaal gekapt hout afkomstig uit de hele wereld. De regeringen doen te weinig om voldoende vraag te genereren naar legaal en duurzaam gewonnen hout en houtproducten".

Het onderzoek van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat de lidstaten weinig tot niets doen op het gebied van verantwoorde gunning van overheidsopdrachten. Alleen Frankrijk heeft een verregaand beleid ontwikkeld dat ervoor moet zorgen dat door publieke instellingen gekochte houtproducten legaal en duurzaam zijn geproduceerd. Zeven landen - Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland en België - hadden weliswaar bepaalde beleidsmaatregelen getroffen voor de gunning van overheidsopdrachten, maar deze waren zeker niet toereikend.

Er werd ook onderzocht hoe de overheden over actie in Europees verband denken. De landen gaven duidelijk aan positief te staan tegenover het ontwikkelen van EU-wetgeving die de import naar de EU van illegaal gekapt hout en illegale houtproducten verbiedt. Deze wetgeving zou de huidige vrijwillige afspraken tussen de EU en hout-exporterende landen, waarvoor de EU namens de lidstaten heeft onderhandeld, kunnen ondersteunen. Het Wereld Natuur Fonds heeft herhaaldelijk benadrukt dat zolang deze wetgeving er niet is, illegaal gekapt hout niet kan worden geweerd.

////////////////////