Ingezonden persbericht


Persbericht

Hond centraal op Wereldproefdierendag
Aantal proeven op honden in zes jaar tijd verdubbeld

Den Haag, 21 april 2006 - In zes jaar tijd heeft er een verdubbeling plaatsgevonden van proeven op één van de meest populaire dieren. De overheid doet te weinig om het aantal dierproeven terug te dringen. Zo hoeven bedrijven en instellingen geen maatschappelijke verantwoording af te leggen over de dierproeven die zij verrichten. In het kader van Wereldproefdierendag vraagt de vereniging Proefdiervrij op zaterdag 22 april in Den Haag extra aandacht voor de hond als proefdier.

"Het is zorgwekkend om te zien dat het aantal proeven met honden de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Inspanningen van de overheid, de wetenschap en de industrie zijn tot op heden onvoldoende gebleken om het aantal dierproeven te doen dalen. Proefdiervrij is van mening dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ontwikkeling van diervrije testmethoden", aldus Marja Zuidgeest, directeur van de vereniging Proefdiervrij.

Beagles en Labradors
In de laatste jaren van de 20ste eeuw schommelde het aantal proeven op honden nog rond de 1.250 en 1.400. In 2004 werden er in Nederland maar liefst 2.483 dierproeven gedaan op honden. Intussen heeft in zes jaar tijd een verdubbeling plaatsgevonden. Vooral de als huisdier bekende Beagle en Labrador zijn ook in trek bij de laboratoria.

Voor welke onderzoeken de honden precies worden gebruikt, blijft onduidelijk. Uit het jaarverslag over het aantal dierproeven blijkt wel dat er in 2004 in totaal 2.483 dierproeven op honden werden verricht. Daarvan waren 1.064 proeven gericht op de ontwikkeling of productie van vaccins en geneesmiddelen. 740 proeven met honden werden verricht in het onderwijs en er werden 622 proeven op honden gedaan om een wetenschappelijke vraag te beantwoorden. Nog eens 57 proeven werden met honden gedaan in het onderzoek naar schadelijke stoffen.

Actie Wereldproefdierendag in Den Haag
Wereldproefdierendag is een door de Verenigde Naties erkende dag waarop wereldwijd het lot van miljoenen proefdieren wordt herdacht. In het kader van Het Jaar van de Hond vraagt Proefdiervrij dit jaar extra aandacht voor de hond als proefdier. Vandaar dat ook Wereldproefdierendag gewijd wordt aan proeven met deze trouwe viervoeters. 's Middags vanaf 14.00 uur op het Plein bij de Tweede Kamer informeert Proefdiervrij voorbijgangers over de proeven op één van de meest populaire huisdieren. Om de actie kracht bij te zetten, wordt het standbeeld op het Plein met honderden knuffelhonden versierd om het lot van de proefdieren in beeld brengen.

Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren. Dat is hard nodig, want in Nederland zijn er in 2004 ruim 633.000 dierproeven verricht. De vereniging heeft als oogmerk om dierproeven te vervangen door diervrije methodes. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met campagnes. De vereniging richt zich zowel op het publiek als de partijen die verantwoordelijk zijn voor het proefdiergebruik. Proefdiervrij: voor betere manieren dan proefdieren.