Gemeente Weert

21 april 2006

Werken in het groen als instrument voor reÏntegratie werkt!

Door de per 1 januari 2004 in werking getreden nieuwe wet Werk en Bijstand kan de gemeente een werkgelegenheidsimpuls realiseren door het organiseren van werkgelegenheidsprojecten. Daarom hebben in Weert binnen de gemeentelijke organisatie de sector Sociale Zaken en de afdeling Onderhoud Openbare Ruimte de handen ineen geslagen en zijn er samenwerkingsverbanden met BTL en de Risse (bedrijven voor groenonderhoud) afgesloten. Per jaar kunnen zo'n 20 uitkeringsgerechtigden, die voorkomen in het bestand van de gemeente Weert, werkervaring opdoen bij het onderhouden van het gemeentelijk groen. Inmiddels is alweer het derde project van start gegaan. De deelnemers daaraan hebben hun veiligheidsdiploma's behaald en de trainingen achter de rug en gaan nu stage lopen.

De kandidaten zijn uitkeringsgerechtigd en nemen deel aan het project om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Tijdens de werkzaamheden volgen alle kandidaten een veiligheidsopleiding die leidt tot het behalen van het VCA veiligheidscertificaat, het certificaat Veilig werken aan de weg en het bewijs van deelname aan de training Communicatie en persoonlijke effectiviteit. Door deelname van de kandidaat ontstaat er een goed beeld van zijn of haar kwalificaties, dus van iemands kansen en eventuele beperkingen. De kandidaat wordt de kans geboden om in een redelijk beschermde omgeving ervaring met werkritme op te doen. Het sociale aspect heeft een positief effect op de deelnemers. De kandidaat krijgt door zijn ervaring in de praktijk een reëel beeld van zijn perspectieven.

Het uiteindelijke doel van het project is iedere kandidaat uit te laten stromen naar werk in zijn of haar reële wensberoep. Om dit te bereiken worden ze intensief ondersteund tijdens het gehele traject door zowel de werkgever als de consulent van Sociale Zaken en een externe coach. Door de intensieve begeleiding worden belemmeringen die in de weg staan van werkaanvaarding, hanteerbaar gemaakt. Naast het feit dat de deelnemers werkervaring opdoen en uitkeringsonafhankelijk worden, wordt de deelnemer perspectief geboden door bemiddeling naar een baan in zijn of haar wensberoep. De kandidaten zijn, naast hun reguliere werkzaamheden, intensief bezig met het onderzoeken van hun mogelijkheden en het verwerven van sollicitatievaardigheden. Na een 8 weken durende stage, krijgen de deelnemers bij goed functioneren een contract van minimaal 6 maanden aangeboden, waarmee ze financieel onafhankelijk worden en de uitkering zullen verlaten. De deelnemers van deze derde groep, die bij BTL ervaring opdoen, krijgen per 22 mei a.s. een contract. Doorplaatsing naar hun wensberoep zal op enig moment tijdens de contractsperiode gerealiseerd worden.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert