Gemeente Hardenberg

Joost Liese: "Hulpverlening aan jongeren in problemen moet beter"

Persbericht, 21 april 2006

"De hulpverlening aan jongeren, die op de één of andere manier in de problemen zijn geraakt, is veel te versnipperd en moet beter worden georganiseerd. Wat mij betreft komen er in de toekomst meer bevoegdheden en mogelijkheden op gemeentelijk niveau. Dat pleidooi hield wethouder Joost Liese vanmorgen tijdens het werkbezoek van de tweede kamerleden Co Verdaas (PvdA), Eddy van Hijum(CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) aan de gemeente Hardenberg. "Het zijn onze jongeren en die mogen niet langer van het kastje naar de muur worden gestuurd."

"Met bijna 90 procent van onze jongeren gaat het gewoon goed. Laten we dat allereerst vaststellen", zei wethouder Joost Liese vanmorgen tegen de kamerleden. "Maar het is echt een crime om jongeren, die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn geraakt, daadwerkelijk te helpen. Dan kom je in een woud van instanties met allemaal hun eigen verantwoordelijkheden. Er is teveel versnippering, waardoor de daadwerkelijke hulp vaak veel te laat wordt gegeven. Als gemeente, maar vaak ook als ouders moet je met de jongeren soms bijna leuren langs instanties om hulp te krijgen." Volgens Liese moeten "de schotten" tussen die instanties worden opgeheven. Hij riep de kamerleden op dit mee te nemen in de bespreking over jongerenbeleid, die op landelijk niveau binnenkort wordt gevoerd.

Bereikbaarheid

Wethouder Jannes Janssen wees de kamerleden op het belang van een goede verbinding tussen Drenthe en Twente. "Zowel via de weg als via het spoor", aldus Janssen. "Het opwaarderen van de N34 tussen Emmen en de Witte Paal is belangrijk, omdat ook Emmen en Coevorden, net als Hardenberg, belang hebben bij een goede verbinding met Twente. Hetzelfde geldt voor de spoorlijn. Al jaren wordt geprobeerd in Mariënberg een goede aansluiting tussen de twee treinen te realiseren. Tot op heden is dat helaas nog niet gelukt. Je moet nog steeds 40 minuten wachten." Janssen pleitte vanmorgen voor een directe treinverbinding Almelo-Hardenberg en daarmee een goede en directe aansluiting op de lijn Emmen-Zwolle. "Ook dat is een belangrijke impuls voor de verbetering van de verbinding Twente-Drenthe. Een goede bereikbaarheid van het hele gebied Noordoost-Overijssel en Zuidoost Drenthe is van vitaal economisch belang."

Andere onderwerpen

Tijdens het gesprek werd ook gesproken over de ontwikkelingen in de lokale landbouw, onderwijs en een aantal grote projecten, die op die moment in de gemeente Hardenberg worden uitgevoerd.