Ingezonden persbericht


Persbericht bij verschijning EPN-Nieuwsbrief april 2006:

,,Ook een digitaal identiteitsbewijs vereist een Trusted Third Party"

TTP tegen terrorisme

Een Trusted Third Party (TTP), een onafhankelijke, vertrouwde partij, is bittere noodzaak in de bestrijding van terrorisme. Want het enige alternatief om betrouwbare informatie-uitwisseling mogelijk te maken, één centrale (overheids)databank, is te kwetsbaar. EPN, dat een dinervergadering organiseerde met de top van de Nederlandse terroristenbestrijders en het ICT-bedrijfsleven, zal zich daarom de komende tijd inzetten voor een TTP tegen terrorisme.

200.000 professionals zetten zich in om terroristische aanslagen in Nederland te voorkomen. Zij zijn, net als grote hoeveelheden informatie, versnipperd over ruim zeventig afzonderlijke overheidsorganisaties. Daardoor gaat veel energie en informatie verloren.

Elly Plooij en Peter van der Wel flankeren Wim Deetman, voorzitter van EPN, tijdens de dinervergadering met de top van de Nederlandse terroristenbestrijders en het ICT-bedrijfsleven.

Er is niet één organisatie die terrorismebestrijding als hoofdtaak heeft. Zsolt Szabo verbaast dat. Het liberale tweede kamerlid kan zich ,,niet voorstellen dat er geen verantwoordelijke is te vinden binnen al die betrokken organisaties aan wie deze taak met doorzettingsmacht kan worden toebedeeld". Althans, als je als overheid kiest voor één partij. Want je kunt de versnippering juist ook zien als risicospreiding. Tjibbe Joustra, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, wijst op dat voordeel van meerdere partijen: ,,Eén centraal genomen verkeerde beslissing kan vele malen erger zijn dan een aantal suboptimale deelbeslissingen."

SINGLE-POINT-OF-FAILURE

Volgens hetzelfde principe van 'single-point-of-failure' is ook het centraal bewaren van informatie, in één (overheids)databank, te kwetsbaar; voor - bijvoorbeeld - vastberaden hackende terroristen. Wie daar binnen geraakt, is overal binnen.Van dat risico is met een TTP geen sprake, terwijl betrouwbare informatie-uitwisseling wél mogelijk wordt. Zo'n onafhankelijke, vertrouwde partij, biedt zekerheid over de identiteit van de afzender en de herkomst van berichten. Bovendien biedt een TTP meer zekerheid over integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid in gegevens. Zodat specifieke, daarvoor bevoegde, mensen gebruik kunnen maken van volledige en juiste gegevens.

STROPERIGHEID

Het beheren van identiteiten door een TTP maakt het mogelijk op betrouwbare wijze veiligheidsinformatie uit te wisselen, direct op het moment dat die beschikbaar moet zijn. En door de spreiding over meerdere databases is daarbij geen sprake van een 'single-point-of-failure': een gat in één systeem levert niet direct toegang tot alle gegevens.Maar, waarschuwt D66-specialist Boris Dittrich, het middel moet niet erger zijn dan de kwaal: ,,Een TTP is wel wéér een partij erbij. Betekent dat niet nóg meer schijven, overlegstructuren en stroperigheid? Niet volgens PvdA-kamerlid Martijn van Dam, die de discussie over een TTP breder trekt. Want ook voor een digitaal identiteitsbewijs, waarover in Nederland nu al jaren wordt gesproken, is een TTP vereist. Het is een middel dat meerdere doelen dient: verbetering van het contact tussen burgers, bedrijven en overheid en preventie van digitale criminaliteit. Van Dam: ,,Het uitgeven en beheren van identiteiten lijkt mij bij uitstek een overheidstaak. Maar deze ambitie strandt al jaren in stroperige overlegstructuren, vertragende ambtenaren en politieke besluiteloosheid. Terwijl het volgens mij allemaal niet zo ingewikkeld is".

Voor meer achtergrondinformatie en contacten, bel of mail:

Peter van der Wel, directeur van EPN

06-28640639 en peter.vanderwel@epn.net

EPN zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving met behulp van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, ondersteunt voorbeeldprojecten en initiatieven en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving (www.epn.net)