Gemeente Oud-Beijerland


Stand van zaken renovatiewerkzaamheden west voorstraat

Op dit moment vinden er diverse renovatiewerkzaamheden plaats in het centrum van Oud-Beijerland. Het werk is in twee fases verdeeld. Fase I betreft het zuidelijk gedeelte (van het Oude Raadhuis tot aan het Houten heultje en fase II omvat het noordelijk gedeelte vanaf het Houten Heultje tot aan het Marktplein. De eerste fase is conform de planning gestart in week 2.

Wat de voortgang betreft, lopen de werkzaamheden helaas een aantal weken (vier om precies te zijn) achter op de planning. Hiervoor zijn twee belangrijke oorzaken te noemen, namelijk: de onvoorziene omvang van de funderingsconstructie van de brug Oude Raadhuis én het uitblijven van goedkeuring van de door de aannemer ingediende berekeningen en tekeningen van de damwand en kademuur.

Funderingsconstructie brug Oude Raadhuis
Nadat het hekwerk was verwijderd, het brugdek opengebroken en de bouwputten voor de nieuwe landhoofden waren gegraven, stuitten we op een onvoorziene omstandigheid. Tijdens de graafwerkzaamheden werd er namelijk geconstateerd dat de fundering van de brug (deze ligt op drie meter diepte) omvangrijker is, dan bij de voorbereiding was aangenomen. Van de bestaande, eeuwenoude brug waren namelijk geen tekeningen. Er zijn in de voorbereiding wel proefsleuven gegraven om inzicht te krijgen in de bestaande fundering. Deze konden echter niet diep genoeg gegraven worden zonder de stabiliteit van de brug in gevaar te brengen. Op grond van deze constatering moest het palenplan voor de nieuwe brug worden aangepast.

Sterkteberekeningen kademuur
Op grond van de bouwvergunning dient de aannemer gedetailleerde sterkteberekeningen aan te leveren waaruit blijkt dat de constructies voldoen aan de technische eisen. De berekeningen zijn zeer complex van aard en moeten met de grootste zorgvuldigheid uitgevoerd worden om alle risico's te vermijden. De door de aannemer ingediende berekeningen bleken echter meermaals niet goedgekeurd te kunnen worden. Op dringend verzoek van de gemeente heeft de aannemer een andere constructeur ingeschakeld. Dit heeft ertoe geleid dat de berekeningen inmiddels wel zijn goedgekeurd .

De vertraging van het werk aan de brug Oude Raadhuis heeft ook invloed op de start van de renovatiewerkzaamheden van de kademuur. Er kan namelijk niet eerder met de sloop van de kademuur begonnen worden, voordat de palen van de brug zijn aangebracht. Volgens de bijgestelde planning start de aannemer medio week 18 met de werkzaamheden van de kademuur.

Wat betekent dit voor de planning
Het zal u duidelijk zijn dat dit alles van invloed is op de planning. Het gereedkomen van fase I verschuift naar eind week 29 (vrijdag 21 juli); fase II blijft vooralsnog staan op 1 december 2006. Dit is de oorspronkelijke opleveringsdatum van het gehele werk.

Terug naar boven