MINDEF: Medaille-uitreiking personeel ISAF

Ministerie def

http://www.mindef.nl

De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Jan Willem Kelder, heeft vandaag op marinevliegkamp Valkenburg de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt aan achthonderd militairen. De militairen maakten deel uit van de Strategische Reserve van de NAVO en van het Provinciaal Reconstructie Team in Afghanistan.

De te decoreren militairen van het Provinciaal Reconstructie team (PRT) hebben van september 2005 tot begin januari 2006 op een structurele wijze de Afghaanse autoriteiten in de provincie Baghlan ondersteund bij de wederopbouw van Afghanistan. Het grootste gedeelte van het personeel van deze eenheid was afkomstig van de Koninklijke Marine, aangevuld met personeel van de andere krijgsmachtdelen. Het PRT is nog tot en met september van dit jaar actief in Baghlan.

De militairen die deel uit maakten van de Strategische Reserve (SRF) van de NAVO zijn van eind juli tot begin november 2005 in het noorden van Afghanistan uitgezonden geweest. Zij hebben in deze periode de Afghaanse autoriteiten ondersteund bij het handhaven van de veiligheid en stabiliteit rond de parlements- en provincieraadsverkiezingen. De kern van deze eenheid bestond uit het tweede mariniersbataljon, aangevuld met specialistische eenheden van alle krijgsmachtdelen, en stond onder leiding van luitenant kolonel der mariniers Richard Oppelaar. Een gedeelte van deze eenheid, het veldhospitaal, is na afloop van de SRF missie nog een maand ingezet in Pakistan bij de humanitaire hulpverlening na de aardbeving.




Ministerie van Defensie