Nederlandse Politiebond


Verslag overleg met de minister 20 april 2006

Gepubliceerd: vrijdag 21 april 2006.

foto: Dick Harte

Op donderdag 20 april vond het maandelijk- se overleg tussen de landelijke politiebon- den en de minister van BZK plaats, in de wandelgangen beter bekend als het CGOP. Namens de NPB waren aanwezig Hans van Duijn en Jan Willem van de Pol. Hieronder een verslag van de besproken zaken.

Geen krimpregio's door nieuw BVS Het kabinet gaat geld beschikbaar stellen om ervoor te zorgen dat door de invoering van het nieuwe Budget Verdeel Syseem (BVS) voor de politie geen zogeheten daal- of krimpregio's ontstaan. De korpsen die volgend jaar op basis van het nieuwe verdeel- systeem minder geld toebedeeld krijgen en er dus eigenlijk in sterkte op achteruit zou- den moeten gaan, worden door deze compensatieregeling in staat gesteld de huidige sterkte te blijven financieren.

Krijgen ze in de jaren daarna op basis van het nieuwe BVS recht op groei van hun sterk- te en dus op meer BVS-geld, dan moet daarmee eerst de kabinetscompensatie worden afgebouwd. Feitelijke groei van de sterkte is pas mogelijk als die teller weer op nul staat. Uitzondering op deze regel is het extra geld dat wordt uitgetrokken voor de ver- sterking van de opsporing (het programma Posthumus). Daar delen ze dus wel in mee.

Er zijn ook korpsen waarvan de sterkte op basis van het nieuwe verdeelsysteem vanaf volgend jaar mag groeien. In verband met beperkte middelen wordt de groei van deze korpsen in 2007 beperkt tot twee procent, met uitzondering van de korpsen Flevoland en Limburg-Zuid.

Distorsietoeslag alleenverdieners met studerende kinderen De politie-CAO 2005/2007 bevat onder andere de afspraak dat alleenverdieners voor de jaren 2006 en 2007 een tegemoetkoming krijgen voor hun extra zorgverzekeringskos- ten de zogenaamde Distorsietoeslag of DTS. Deze toeslag bedraagt 35 per maand, verminderd met de DGVP-premie voor het meeverzekeren van kinderen: 11 per kind, met een maximum van 22. (Deze premie hoeft sinds 1 januari 2006 immers niet meer betaald te worden, dus dat voordeel was al binnen.)

Op donderdag 20 april zijn we met de minister overeengekomen dat de distorsietoeslag voor alleenstaanden met studerende kinderen van 18 jaar of ouder NIET verminderd wordt met een aftrek van 11 per kind. In dit kader geldt: alle beetjes helpen. Voor iemand met twee kinderen wordt de toeslag dus 528 hoger (24 maanden maal 22).

Samenwerking binnen de politie Er is uitvoerig stilgestaan bij de ontwikkeling van meer samenwerking binnen de politie. Iedereen weet inmiddels wel dat de korpsen en de minister daarbij een andere agenda hebben. De korpsen hopen door het realiseren van meer samenwerking op bepaalde gebieden een drastische (en ook volgens de NPB) ongunstige wijziging van het politiebe- stel te kunnen ontlopen. De minister (het kabinet) ziet het bevorderen van de samen- werking slechts als een opstapje naar de totstandkoming van een nationale politie.

De NPB heeft benadrukt dat de beoogde versmelting van het Nederlands Politie Instituut (NPI), de ICT Service Coöperatie (ISC) en het Concern Informatiemanagement Politie (CIP) grote gevolgen heeft voor de betrokken medewerkers. Wat ons betreft kan er dan ook geen sprake van zijn dat deze operatie weer wordt teruggedraaid als het plan van het huidige kabinet (= het realiseren van een nationale politie) het komende jaar alsnog in het water zou vallen.

Toegezegd is dat alle personeelsdossiers voor 1 juli op orde zullen zijn. De bonden zal een uitgebreid overzicht worden verstrekt van alle personele aspecten, zodat we de ge- volgen voor de medewerkers en de eventuele noodzaak van aanvullende maatregelen goed kunnen beoordelen. Binnen dit hele proces verdienen onderdelen als C2000 en de Informatie- en Communicatie Technologie Organisatie (ITO) bijzondere aandacht. Tot slot hebben we aandacht gevraagd voor allerlei bovenregionale initiatieven tot samen- werking die een nogal ongecoördineerd karakter lijken te hebben. BZK gaat deze inventariseren.

Nieuwe medezeggenschapsstructuur De bonden en de minister hebben overeenstemming bereikt over een plan van aanpak om te komen tot een nieuwe medezeggenschapsstructuur binnen de door dit kabinet gewenste nationale politie. Niet alleen de politiebonden zullen hun licht over deze ontwik- keling laten schijnen, ook de ondernemingsraden van een aantal korpsen krijgen daar- toe de gelegenheid. Bovendien zal gekeken worden naar de medezeggenschapsstruc- tuur bij vergelijkbare profit- en non-profitorganisaties.

Klachten over nieuwe overhemd Op ons voorstel zal de werkgroep bewapening, uitrusting en kleding zich gaan buigen over de vele klachten die we van vrouwelijke collega's krijgen over het nieuwe over- hemd. Menigeen voelt zich daarin onprettig, aangezien de stof veel doorschijnender is dan de bedoeling was.

Nieuwe opzet Mobiele Eenheid Bij nader inzien werd besloten een dik stuk over een vernieuwde opzet van de ME-orga- nisatie niet formeel maar informeel te behandelen. Om die reden kunnen we er nu in- houdelijk niet zoveel over vertellen. Wel kan gemeld worden dat de NPB een aantal belangrijke zaken aan de orde heeft gesteld met betrekking tot de rechtspositie van de politieambtenaar. Denk daarbij aan eisen voor benoeming tot lid van de ME, de gevol- gen van het paraat hebben van een ME binnen een korte tijdsperiode, het leveren van nazorg, de uitvoeringsregeling en de aanpak van evaluaties. BZK gaat zich beraden.

Uitvoeringsregelingen formeel vastgesteld In het verlengde van de CAO moesten enkele uitvoeringsregelingen formeel worden vastgesteld: BARP, reiskosten hondengeleiders, compensatie inkomensgevolgen WIA onder de 35 procent en compensatie van gevolgen herbeoordeling arbeidsongeschikten. Deze regelingen zijn geaccordeerd en gaan nu verder in het wetgevingstraject.

Behandeling verwarde personen Eind 2005 heeft de NPB bij de minister aandacht gevraagd voor de problemen waarmee veel collega's te maken krijgen als ze iemand 'die de weg kwijt is' meenemen naar het bureau. In een aantal gevallen treden die hulpvaardige collega's daarmee buiten hun bevoegdheden, met alle nadelige gevolgen van dien. Dat kan dan te maken hebben met niet-verhaalbare schade, onrechtmatige geweldsuitoefening, vrijheidsberoving et cetera.

De minister had toegezegd dit probleem voortvarend aan te pakken, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Hij krijgt een nieuwe kans. De NPB heeft opnieuw aangedron- gen op spoed: niet omdat het gaat om een nieuw probleem, maar omdat de gevolgen nu uitsluitend op de individuele diender terugslaan.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 21 04 2006 NPB