VVD


21-4-2006

Beperking hypotheekrenteaftrek sloopt dragende muur economie

VVD-woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming heeft deze week in het debat over de hypotheekrenteaftrek (HRA) bepleit dat tornen aan dit middel desastreuze gevolgen kan hebben. Zij waarschuwt voor een `domino-effect' wanneer bestaande regelingen worden gewijzigd.

Het aangaan van de discussie is geen taboe voor de VVD, maar wel riskant voor onze economie. "Mensen praten elkaar wat aan door te zeggen dat het beperken van de aftrek onvermijdelijk is. Tornen aan de aftrek is wél te vermijden", aldus Dezentjé Hamming. Ook Europa gaat niet over onze inkomstenbelasting en aftrekposten.

Het Kamerlid vindt dat beperking van de HRA "de dragende muur van onze economie sloopt en gezinnen in de financiële ellende trekt". Zo staat een kleine beperking van de HRA al gelijk aan waardedaling van huizen. In Zweden, waar de HRA jaren geleden is afgeschaft, was de waardedaling 25 %, dat trok na 10 jaar bij, maar de puinhopen in de vorm van failliete gezinnen waren niet te overzien.

Al een waardedaling van 10% laat 70 miljard vermogen in huisbezit "verdampen".

Zo kunnen ouderen die hun eigen huis als verstandige vermogensopbouw hebben gezien, dit appeltje voor de dorst voor hun ogen zien verdwijnen. Ook voor jonge gezinnen zijn de effecten sterk nadelig. Hun hypotheek, waar vaak nog weinig op is afgelost of zelfs aflossingsvrij, kan niet meer worden gedekt vanwege de waardedaling van hun huis. Bovendien levert bij gedwongen verkoop, b.v in het geval van een echtscheiding de waardedaling ernstige financiële gevolgen op.

De VVD benadrukt dat de vele argumenten waarmee de oppositie schermt niet steekhoudend zijn. Zo zouden rijken worden bevoordeeld. Dit is onjuist. Het grootste nettovoordeel zit bij huishoudens tussen 30.000 en 45.000 euro (27%) en 45 - 60.000 (22%). Evenals het feit dat huiseigenaren worden bevoordeeld ten opzichte van huurders. De huursubsidie bedroeg in 2004 1,7 miljard verdeeld over 1 miljoen huishoudens. Per huishouden dus 1700 euro per jaar. Het fiscale voordeel van de HRA voor huiseigenaren was gemiddeld circa 1000 euro per jaar.

Ook het aftoppen van de aftrek van 52% naar 42% of het invoeren van een maximaal aftrekbaar hypotheekbedrag vindt de VVD een slecht idee. De effecten hiervan zullen zijn dat de woonlasten in het hogere segment zullen stijgen, mensen zullen niet naar duurdere huizen verhuizen en de doorstroming stagneert. Starters komen zo nog moeilijker aan een huis. Ook zal het MKB een forse klap krijgen omdat door minder besteedbaar inkomen gewacht zal worden met onderhoud, tuinaanleg of woninginrichting.

De VVD gaat de discussie over de HRA niet uit de weg. "Maar het is onverantwoord om de discussie over de hypotheekrenteaftrek aan te vliegen als een debat over inkomensnivellering. Want als je dat doet, vergeet je te kijken naar de tientallen domino-effecten die een ingreep zal hebben en juist die zullen negatief uitwerken op de middeninkomens." aldus VVD'er Dezentjé Hamming.

21 april 2006

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl