Gemeente Arnhem

Milieuklachten.nl van start: één loket voor milieuklachten ARNHEM Gelderse burgers die een milieuklacht wil indienen, hoeven voortaan niet meer op zoek naar de juiste overheidsinstantie. De nieuwe website milieuklachten.nl verwijst de klacht automatisch door naar de goede instantie . Op 20 april ging milieuklachten.nl voor het eerst de lucht in. Volgens wethouder Chris de Ronde van de gemeente Arnhem, die de opening verrichtte, een zeer belangrijk initiatief voor burger, milieu én overheid.

Er zijn in Nederland ruim 500 overheidsinstanties waar milieuklachten worden gemeld. Burgers hebben moeite om te bepalen bij welk overheidsloket zij moeten zijn. Gemeente, provincie, waterschappen, wie doet wat? Veel klachten komen op de verkeerde plek terecht met als resultaat: ergernis voor de burger en milieuvervuilende situaties die langer dan nodig blijven voortduren, omdat overheidsinstanties niet snel genoeg kunnen reageren op een klacht.

Op de website milieuklachten.nl wordt de klager gevraagd naar specificaties van de klacht, zoals de aard van de klacht, de locatie en mogelijke veroorzaker. Aan de hand van die gegevens kan de website zelf bepalen naar welk overheidsorgaan de klacht moet worden gestuurd. De klacht wordt dan volledig automatisch per e-mail verzonden naar de juiste overheid.

Er wordt in Nederland jaarlijks door veel burgers over het milieu geklaagd. Geluidsoverlast, stankoverlast, afvallozingen, wateroverlast, maar ook hondenpoep zijn voorbeelden van milieuklachten. Milieu is daarmee, naast onderwerpen als veiligheid en gezondheidszorg, één van de onderwerpen waarover de Nederlander zich het meest druk lijkt te maken.

De website milieuklachten.nl is gestart op 20 april als pilot voor de provincie Gelderland. Tijdens de pilotperiode krijgen inwoners van de provincie Gelderland de mogelijkheid de website als eerste te gebruiken. Na enkele maanden zal de website in heel Nederland te gebruiken zijn. Milieuklachten.nl is een initiatief van kamConsult en wordt mede mogelijk gemaakt door Smile Software. Het wordt ondersteund door Meteo Consult en de gemeente Arnhem.

Arnhem, 21 april 2006