Energielabels: Brusselse regeldrift of juiste stap

Ebm-consult bv

Energielabels: Brusselse regeldrift of juiste stap

Energielabels voor woningen: Brusselse regelgevingsdrift of een juiste stap in het energiedebat over de gebouwde omgeving?

Minister Dekker heeft donderdag jl. bekend gemaakt dat ook Nederland gevolg gaat geven aan de Europese richtlijn voor energieprestatie van gebouwen. Vanaf 2007 zal de wetgeving gereed zijn om het energieprestatie certificaat (energielabel) voor woningen in te voeren. Vorig jaar nog stak minister Zalm een vermanende vinger op omdat de invoering van het label voor onnodige hoge administratieve kosten en regelgeving zou zorgen daarbij verwijzend naar de relatief hoge kosten, mede veroorzaakt door hoge subsidies en verouderde meetinstrumenten, voor het uitvoeren van Energie Prestatie Adviezen (EPA).

De Europese Commissie heeft Nederland echter gemaand om gevolg te geven aan de Europese richtlijn. Het Arnhemse bedrijf EBM-consult heeft jarenlange ervaring op Europees niveau met het ontwikkelen van software waarmee EPA-adviseurs de energieadviezen snel en goedkoop kunnen uitvoeren. De Nederlandse versie van deze software is vorig jaar reeds gecertificeerd en getoetst. In een uitgebreide pilot met de woningcorporaties WonenBreburg en TBV Wonen in Tilburg zijn 13.000 woningen geïnspecteerd en geanalyseerd. Daarbij bleek dat de kosten voor een advies aanzienlijk lager zijn dan met het inmiddels toch wel gedateerde softwarepakket van de overheid. Bovendien is de output voor de woningcorporaties vele malen relevanter. Niet alleen het energieprestatie van de woning wordt geproduceerd, maar tevens genereert de software energiebesparende maatregelen en maatregelpakketten, terugverdientijd, gewenst labelniveau van de woning en reductie van CO2-emissie.

Zodoende sluit de software niet alleen aan bij de overheidsmaatregel voor wat betreft de energieprestatie. Het geeft de woningeigenaar (in dit geval de woningcorporaties) een relevante schat aan informatie, die gekoppeld kan worden aan managementinformatie, onderhoudsprogramma's, investeringsprogramma's etc. Bovendien verschaft het inzicht in de te verwachten energierekening voor huurders.

De software is geschikt voor alle woningen in Nederland. EBM-consult is dochter van de CEA-groep uit Delft. Algemeen directeur van de CEA groep, Jan Schouw: 'Het invoeren van het energielabel wordt nogal sterk geprofileerd als kostenfactor voor de eigenaar en 'een overheidsmaatregel'. Met onze energieprestatiesoftware (STEP) is van de nood een deugd gemaakt. Betrouwbaar, goedkoop en met relevante no nonsense informatie waar een eigenaar wat aan heeft. Of het nu gaat om woningcorporaties, vastgoedbeheerders of particulieren'.