Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 21 april 2006
Onderwerp:

Gemeente Heerde wijst verzoek langere openstelling asielzoekerscentrum Wapenveld af

Het bestuur van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Heerde een verzoek ingediend om het asielzoekerscentrum in Wapenveld een jaar langer open te mogen houden. Op de planning staat dat het asielzoekerscentrum medio augustus 2006 de deuren moet sluiten.

Het college van Heerde heeft samen met de fractievoorzitters van de gemeenteraad het verzoek besproken. Hierbij is ook gekeken in hoeverre het wettelijk mogelijk is om de sluitingsdatum met een jaar te verlengen. Besloten is geen toestemming te verlenen om redenen dat de gemeente zich wil houden aan de in het verleden gemaakte afspraken. In 2001 is met verschillende organisaties afgesproken dat het asielzoekerscentrum maximaal vijf jaar geopend zou blijven.

Het COA is de centrale organisatie in Nederland in opvang en begeleiding van o.a. asielzoekers en vluchtelingen. Sinds medio augustus 2001 heeft het COA een asielzoekercentrum in Wapenveld. Hiervoor is een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan Ennerveld gegeven voor een periode van maximaal vijf jaar. Het COA heeft nu problemen met de huisvestingscapaciteit en heeft daarom de gemeente Heerde verzocht het asielzoekerscentrum in Wapenveld een jaar langer open te mogen houden.

Het college van Heerde heeft inmiddels het bestuur van het COA op de hoogte gesteld van het besluit.



Ingezonden persbericht