Ministerie van Financiën

Grote integrale controleactie Lauwersoog

nieuwsbericht | 21-04-2006 | Directie Voorlichting

Douane, Koninklijke Marechaussee, Regiopolitie Fryslân en Groningen, het KLPD dienst Waterpolitie unit Waddenzee, de Arbeidsinspectie, de Algemene Inspectie Dienst (AID), de VROM-Inspectie, Rijkswaterstaat, de Duitse Douane, De Vreemdelingendienst en de Belastingdienst hebben op 21 april een grote controleactie gehouden in het havengebied van Lauwersoog. De 12 diensten controleerden ieder op hun eigen taakgebied. Bij de gezamenlijke controleactie zijn circa 80 medewerkers ingezet. De actie is zonder incidenten verlopen.

De controles omvatten verschillende aspecten. Er werd gecontroleerd op milieuwetgeving, verkeers-, vreemdelingen- en belastingwetgeving. Ook werd gekeken naar veiligheidsaspecten en eventuele smokkel. Tijdens de operatie werd gebruik gemaakt van een mobiele scanner en een drugshond. Daarnaast werden vaartuigen van Douane en KLPD ingezet om vanaf het water te surveilleren en te controleren.

Tijdens de controle werden circa 15 bedrijven, 700 voertuigen en 19 vaartuigen gecontroleerd. Er werden 42 overtredingen van de Wegenverkeerswet geconstateerd, zoals het ontbreken van rij- of kentekenbewijs of het rondrijden in een voertuig zonder APK-keuring. De VROM-Inspectie gaf twee boetes voor overtreding van de Wet Gevaarlijke Stoffen. De Douane bekeurde drie bestuurders wegens het illegaal rijden op laagbelaste rode diesel. Verder werden waarschuwingen uitgedeeld door de Arbeidsinspectie wegens onveilige werkplekken en door de AID voor het overschrijden van visquota.

Het samenwerkingsverband van de handhavingdiensten besloot tot deze actie vanuit preventieoverwegingen en om een beter zicht te krijgen op de verschillende activiteiten die plaatsvinden op de noordelijke haventerreinen. Lauwersoog was de derde haven die op deze wijze gecontroleerd werd. Eerder werden de Eemshaven en de haven van Harlingen bekeken. Uit oogpunt van effectiviteit en efficiency opereerden de verschillende handhavingdiensten gelijktijdig en gezamenlijk.