Gemeente Harenkarspel


21-04-2006
Alcoholgebruik onder jongeren

Nog net in de zittingsperiode van wethouder Slagter is de uitslag binnengekomen van een onderzoek over drugs-en alcoholgebruik onder de jeugd in Harenkarspel. Dit onderzoek is gehouden door de Brijderstichting.

Uit deze zogenaamde 'Quick-scan' is gebleken dat het drugsgebruik onder uitgaande jongeren relatief laag is. Het gebruik van alcohol is echter vrij hoog. Opvallend is dat het drinken van alcohol door jong en oud wordt geaccepteerd. Tegen het verschijnsel 'binge-drinken', grote hoeveelheden alcohol bij gelegenheid, wordt zowel door leeftijdsgenoten als ouders niet gewaarschuwd. Toch kan dit schade veroorzaken aan de gezondheid.

In samenwerking met horeca, verenigingen (sportkantines), politie en scholen wil het gemeentebestuur een aanzet geven tot informatieverstrekking en preventieve activiteiten aan jongeren en hun ouders.

De uitslag van het onderzoek wordt op 23 mei besproken door de gemeenteraadscommissie Maatschappelijke Zaken. Vervolgens zullen de aanbevelingen nader worden uitgewerkt en zal het nieuwe college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over mogelijke preventieve maatregelen.

De uitslag van het onderzoek is te vinden in onderstaand bestand. Zie het origineel