Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
21 april 2006

KABINET: VERGUNNINGPROCEDURES WORDEN EENVOUDIGER

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om vergunningprocedures te vereenvoudigen. Aanvragers van vergunningen moeten op de hoogte worden gesteld welke andere vergunningen zij nodig hebben en er komt een regeling om alle met elkaar samenhangende aanvragen in één keer te behandelen. Het voorstel past in het streven van het kabinet om de kwaliteit van de dienstverlening door de overheid te verbeteren en om het bestuursrecht slagvaardiger te maken.

Als burgers of bedrijven bij een bestuursorgaan een vergunning of een subsidie aanvragen, moet het bestuursorgaan zo duidelijk mogelijk aangeven of er nog andere besluiten aangevraagd moeten worden om de gewenste activiteit te kunnen verrichten. Zo zal iemand die voor de vestiging van een café een drank- en horecawetvergunning aanvraagt bij de gemeente, ook moeten worden geïnformeerd over een benodigde bouwvergunning, milieuvergunning of terrasvergunning.

Als er voor een bepaalde activiteit meerdere met elkaar samenhangende besluiten van de overheid nodig zijn, zoals verschillende vergunningen of subsidies, kunnen deze besluiten worden behandeld in één gecombineerde procedure. Bij besluiten die afkomstig zijn van verschillende overheidslichamen, bijvoorbeeld een gemeente en een provincie, is deze gecoördineerde procedure van toepassing als dat is voorgeschreven in een wettelijke regeling of door de bestuursorganen die de besluiten nemen. Bij besluiten die afkomstig zijn van hetzelfde overheidslichaam is de overheid verplicht om de gecoördineerde procedure te volgen als de aanvrager van een besluit dat wenst.

De coördinatieprocedure houdt onder andere in dat er één hoorzitting en één bezwarenfase is voor alle besluiten gezamenlijk, waardoor aanvragers niet voor elk besluit met een afzonderlijke procedure worden geconfronteerd. Ook eventuele beroepen bij de rechter worden in één gecombineerde procedure afgehandeld. Er is steeds één coördinerend bestuursorgaan, dat voor de gezamenlijke behandeling van alle te nemen besluiten verantwoordelijk is en daarover het contact met de aanvrager onderhoudt.

De nieuwe regels krijgen een plaats in de Algemene wet bestuursrecht. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel tot aanvulling van de Algemene wet bestuursrecht voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD