GGD Friesland


april 2006

GGD Fryslân constateert stijging Chlamydia en Syfillis

In de onderzoekscijfers over 2005 constateert GGD Fryslân een verontrustende stijging van het aantal Chlamydia-infecties (stijging 33 %) ten opzichte van vorig jaar. Het aantal syfillis-infecties is toegenomen met 25%. Bij de gonorroe-infecties zien we een lichte daling. Het aantal nieuwe HIV-infecties is gedaald, in 2005 zijn er 9 nieuwe HIV-diagnoses in Friesland gesteld. Het totaal uitgevoerde soa-onderzoeken in Friesland is gestegen met 23% procent (totaal 26.376 onderzoeken). Verder valt er een toename van bezoekers aan de anonieme soa-onderzoeksfaciliteit van GGD Fryslân (16%) te zien.

Zorgelijk is de sterke stijging van chlamydia-infecties vooral onder heteroseksuele mannen en vrouwen en de stijging van het aantal syfilis- infecties vooral onder mannen die seks hebben met mannen. De trends in de bovengenoemde cijfers lopen in Friesland lopen niet helemaal gelijk aan de landelijke trends.

GGD Fryslân gaat de komende tijd de huidige preventie-activiteiten voorzetten. Ook gaat de GGD een aantal nieuwe preventie-activiteiten o.a. gericht op jongeren, mannen die seks hebben met mannen en allochtonen opzetten.