NEN


ISO-norm voor fysische grootheden en eenheden uitgebreid

In de loop der jaren zijn nieuwe grootheden en eenheden voor allerlei fysische verschijnselen ontwikkeld. ISO heeft daarom de internationale norm voor fysische grootheden en eenheden aangepast. De aanpassing is gebeurd in samenwerking met IEC, daarom krijgt de norm tevens een nieuw nummer en een nieuwe indeling.

ISO 31-1 voor ruimte en tijd en ISO 31-2 voor periodieke verschijnselen zijn gezamenlijk vervangen door ISO 80000-3, en ISO 31-3 voor mechanica is vervangen door ISO 80000-4. De norm ISO 80000 is zo ingedeeld dat de grootheden op de linkerbladzijde worden gedefinieerd, en de bijbehorende eenheden op de rechterbladzijde. Voor zowel de grootheden als de eenheden geeft de norm de benaming, het symbool, de definitie en eventuele opmerkingen.

Onderwijs
De delen 3 en 4 zijn aanvaard als Nederlandse norm en zijn in het Engels verkrijgbaar als NEN-ISO 80000-3 en -4. Deze twee delen vormen een basis voor de communicatie en documentatie in de technische wereld voor iedereen die te maken heeft met verschijnselen van tijd, ruimte en mechanica. Zij zijn ook geschikt voor toepassing in het onderwijs. De overige delen van ISO 31 zijn nog in herziening. Waarschijnlijk is de volledige reeks onder het nieuwe ISO 80000-nummer pas over enkele jaren gereed. Het Nederlandse equivalent voor de ISO 31-reeks is NEN 999; deze norm wordt ingetrokken als de herziening geheel is voltooid.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor grootheden
en eenheden: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.

In Nederland is NEN het centrum van normalisatie.