Gemeente Woerden

21 april 2006

Overeenstemming bereikt over coalitieakoord 2006-2010

De fracties van CDA, Progressief Woerden en ChristenUnie hebben overeenstemming bereikt over een politiek programma voor de komende vier jaar en willen aan de raad voorstellen om de wethouders te benoemen die op basis van dit programma het dagelijks bestuur van de gemeente gaan vormen.

De coalitiefracties hebben in een aantal openbare bijeenkomsten besproken voor welke nieuwe opdrachten het gemeentebestuur de komende jaren komt te staan en waar andere accenten gelegd zouden moeten worden.

Aan het beleid en de projecten die al lopen, wordt in dit stuk minder aandacht besteed. Dit betekent niet dat deze niet op de juiste waarde zouden worden geschat. Integendeel, de coalitiefracties zijn zich terdege bewust dat aan het voortzetten van dat ingezette beleid (in de coalitiebesprekingen ook wel eens going concern genoemd) op politiek, bestuurlijk en ambtelijk niveau nog veel energie moet worden besteed:

Woerden kan binnenkort trots de vernieuwing van het stadscentrum rond Hoochwoert afsluiten. Daarna zijn er nog heel bepalende discussies te voeren over de vormgeving van de spoorzone. Het is duidelijk dat de BRAVO-plannen wel zijn gemaakt en gefinancierd, maar nog moeten worden aanbesteed en uitgevoerd..

Bij de ontwikkeling van de regionale samenwerking staan we aan het begin van een periode met strategische keuzes en als de samenwerking inderdaad wat intensiever wordt uitvoering.

In het bestuurlijk handelen legt de nieuwe coalitie een aantal accenten. Wij stellen daarbij verantwoordelijkheid en zorg voor de samenleving en mensen centraal. De coalitie wil samen met de burgers van de gemeente, werken aan een samenleving waarin mensen verantwoordelijkheid dragen voor elkaar. Mensen vormen samen de gemeenschap en het gemeentebestuur rekent op die gemeenschap. De coalitie vindt dat het gemeentebestuur in haar bestuurlijk handelen rekening houdt met de eigen verantwoordelijkheid die mensen hebben en nemen. Waar mogelijk willen we helpen en stimuleren om die verantwoordelijkheid gestalte te geven. Waar mensen, of groepen van mensen, in de knel komen, biedt het gemeentebestuur de helpende hand.

De gemeente Woerden is ook een vitale samenleving met een actief maatschappelijk middenveld. Zo zijn mensen actief betrokken bij de ontwikkeling in de eigen wijk. Veel activiteiten van de gemeente hoeven zich dan ook niet te richten op het tot stand brengen van resultaten, maar op het mogelijk maken van het werk van anderen. De gemeente stimuleert, biedt kansen en neemt barrières weg.

Voor een actieve deelname aan de samenleving wordt de basis jong gelegd. Extra inspanningen willen we inzetten op de jonge mensen in de gemeente. Dat krijgt vorm in het programma Jong en het onderbrengen van alle met jeugd en jongeren verwante onderwerpen in één bestuurlijke portefeuille.

De coalitiefracties hebben in het openbaar gesproken over het politieke programma voor de periode 2006-2010. De fracties van deze coalitie zijn voor maximale openbaarheid, want het vormen van het stadsbestuur is van algemeen belang. De fracties verwachten van het nieuwe college dat het die lijn doortrekt en over voorgenomen ontwikkelingen tijdig met de betrokken inwoners en organisaties communiceert. Plannen worden in een zodanig vroeg stadium besproken, dat er ook nog wezenlijke invloed mogelijk is.

Het gemeentebestuur geeft het beleid vorm op basis van vertrouwen in de inwoners. Op basis hiervan zoekt de gemeente samenwerking binnen de gemeente. En dat vertrouwen geeft ook ruimte om de regels die de gemeente in het verleden heeft gesteld, de komende jaren aan een kritische toets te onderwerpen.

Zie ook

- Politieke programma