Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Minister Vanvelthoven breidt werking Ervaringsfonds uit: "Werknemers zo lang mogelijk gezond en gemotiveerd aan het werk houden"

Minister Vanvelthoven heeft vandaag, tijdens zijn bezoek aan de vzw Landelijke Thuiszorg, andere bedrijven opgeroepen om ook meer aandacht te besteden aan betere arbeidsomstandigheden voor oudere werknemers. Landelijke Thuiszorg is een succesverhaal in het kader van `leeftijdsbewust personeelsbeleid'. De minister benadrukt dat door dergelijke initiatieven oudere werknemers langer gemotiveerd aan de slag blijven.

Het Ervaringsfonds werd in april 2004 gelanceerd. Dit fonds heeft als opdracht werkgevers ertoe aan te zetten om de arbeidssituatie en werkomgeving van oudere werknemers aan te passen en te verbeteren. Het fonds, dat inmiddels bestaat uit een 6-koppig team, verleent advies, voert sensibiliseringscampagnes en kent financiële ondersteuning toe aan werkgevers die concrete maatregelen nemen om het werkritme en de werkdruk voor oudere werknemers te verlagen. Landelijke Thuiszorg is één van de 87 werkgevers die reeds een project bij het Ervaringsfonds indienden. Meer dan een derde (31) hiervan heeft hiervoor ondertussen subsidies gekregen.

Minister Vanvelthoven : "Landelijke Thuiszorg heeft een toelage gekregen omdat ze een type-voorbeeld is van hoe een instelling, mits aanpassing van de werkorganisatie, mensen langer en gemotiveerd in dienst kan houden. Thuisverzorgsters van 45 jaar of meer worden ingezet als `verwen-verzorgenden'. Zo kunnen zij zwaar zorgbehoevende thuiszorgpatiënten extra zorgen toedienen (bv. baden) door gebruik te maken van speciaal daarvoor ontworpen ergonomische infrastructuur in rust- en verzorgingstehuizen. Daarenboven hebben zij een draaglast- en draagkrachtmeter ontwikkeld. Deze laat toe om meer geobjectiveerd de draaglast van elke verzorgende te meten en bij matching van cliënt en verzorgende rekening te houden met haar draagkracht. Het geeft ook veel nuttige informatie aan de werkgever om gerichte maatregelen te nemen in het kader van leeftijdsbewust personeelsbeleid. Op die manier houden ook oudere werknemers het lichamelijk en mentaal langer vol onder het motto: Vertrekkers kan je betreuren, blijvers kan je verdienen."

Minister Vanvelthoven heeft tijdens zijn bezoek zijn nieuw ontwerp van koninklijk besluit voorgesteld. Hij wil de werking van het Ervaringsfonds nog verder versterken en uitbreiden. Volgende maand zal het KB definitief door de regering worden goedgekeurd.

Nieuwigheden:

* De leeftijd voor subsidieerbare acties werd verlaagd van 55 naar 45 jaar;

* Als een bedrijf gebruik wil maken van een erkend meetinstrument dat registreert wat de mogelijkheden zijn van zijn oudere werknemers, maar ook wat eventueel de knelpunten op de werkvloer zijn die maken dat oudere werknemers dreigen te moeten afhaken, krijgt het hiervoor financiële ondersteuning. Als de werkgever overgaat tot concrete aanpassingsacties, krijgt hij meer subsidies;

* De doelgroep van mogelijke aanvragers voor subsidies wordt verruimd van individuele werkgevers naar sectorfondsen. De reden hiervoor is duidelijk: als een ganse sector zich schaart achter acties om de mogelijkheden van 45+ers in de kijker te plaatsen en op te waarderen heb je meteen een veel groter bereik dan wanneer één enkele onderneming dat doet;

Sectoren kunnen aanvragen voor subsidies indienen:
* voor het uitwerken van een eigen meetinstrument indien is gebleken dat geen enkele van de bestaande standaardinstrumenten voldoende aangepast is aan de specifieke kenmerken van de beroepen in die sector;

* voor het opzetten van sensibiliseringsacties bij de bedrijven die behoren tot haar domein. In dat geval wordt tussen de Minister en de sector een afspraak gemaakt inzake de te bereiken doelstellingen. Als die gehaald worden, wordt de sector hiervoor beloond;

Als een sector een cao afsluit die aan werknemers die overstappen van nacht- naar dagploegen (wat meestal gepaard gaat met inkomensverlies voor de betrokken werknemer) een stuk inkomenscompensatie geeft, dan komt het Ervaringsfonds ook hiervoor financieel tussen.

back