Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Slachtoffers van herstructurering krijgen extra kansen

Vanaf 1 april treedt het KB `Actieve aanpak van herstructureringen' in voege. Werkgevers die herstructureren, moeten voortaan een tewerkstellingscel oprichten.

De ontslagen werknemers, die vroeger op eigen benen hun weg moesten zoeken naar een nieuwe job, zullen voortaan gedurende zes maanden intensief begeleid worden.

Sinds 2004 kan een werkgever die een slachtoffer van een collectief ontslag (ongeacht zijn leeftijd) aanwerft, een bijdragevermindering krijgen. Gedurende 3 kwartalen krijgt hij een bijdragevermindering van 400 euro per kwartaal.

Om hen extra kansen op een nieuwe job te geven, heeft de regering op voorstel van Minister van Werk, Peter Vanvelthoven, beslist de bestaande vermindering van werkgeversbijdragen (3 kwartalen 400 euro) te versterken. Vanaf 1 juli 2006 zal de bijdragevermindering 1000 euro gedurende vijf kwartalen bedragen.

Voor 45+ers zal de bijdragevermindering zelfs nog sterker zijn. Vandaag krijgt een werkgever bij aanwerving van een 45+er die zes maanden werkzoekend is, gedurende vijf kwartalen een bijdragevermindering van 1.000 euro. Gedurende de volgende 16 kwartalen ontvangt hij 400 euro.

Dit heeft als pervers effect dat het daardoor voordeliger is om de aanwerving uit te stellen tot na de tewerkstellingscel (6 maanden). Het voordeel dat de werkgever dan ontvangt, is immers groter dan bij eerdere aanwerving. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Daarom heeft Minister Vanvelthoven beslist dat voor 45+ers die deelnemen aan een tewerkstellingscel, diezelfde bijdragevermindering geldt van 1.000 euro/kwartaal en 400 euro gedurende de daaropvolgende 16 kwartalen, en dit vanaf de eerste dag.
back