Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Dienstencheques: acuut probleem opgevangen

De regering heeft zopas beslist om de prijs van de dienstencheques niet te verhogen.

Door de spectaculaire groei van het aantal dienstencheques, heeft het uitgiftebedrijf Accor meer cash flow dan initieel was voorzien. Vandaag wordt Accor betaald op het moment dat haar reserves dalen onder de 10 miljoen euro. De regering heeft nu beslist om de betaling vanuit de RVA aan Accor nauwer te laten aansluiten bij de terugbetaling aan de bedrijven. Daardoor worden de reserves die Accor opbouwt kleiner en deze reserves worden gebruikt om het systeem betaalbaar te houden.

Met deze maatregel bespaart de regering 23 miljoen euro. Hiermee vangt ze het acute probleem van het oplopend kostenplaatje op. Verdere bijschaving om het dienstencheque-systeem op termijn in stand te houden, wordt bekeken nadat de regering het evaluatierapport van de dienstencheques eind april heeft ontvangen. Dat rapport zal de regering toelaten om met het oog op de begrotingscontrole van juni 2006 beter in te schatten wat de werkelijke kost van het systeem is en waar het aangepast en verbeterd kan worden.

Minister van Werk, Peter Vanvelthoven, beklemtoont dat het dienstencheque-systeem een succesverhaal is en blíjft: niet alleen omdat het extra jobs creëert maar ook omdat het zwartwerk omzet in witwerk. Daarom wil hij het systeem in de toekomst in elk geval vrijwaren en wil hij dat ook de overheid haar steentje hiertoe bijdraagt.

back