Ingezonden persbericht

Scholieren maken 'langste menselijke rups'
Recordpoging op Dag van de Gymnastische Sport in Nationale Sportweek

Reusel (NB), 21 april 2006 - Vandaag was het de Dag van de Gymnastische Sport in de Nationale Sportweek 2006. Iedereen kon in het hele land kennismaken met sporten als turnen en trampolinespringen. Het grootste sportspektakel vond plaats in Reusel (Noord-Brabant). Daar maakten honderden scholieren de 'langste menselijke rups'.

De recordpoging werd voorafgegaan door turnlessen en een spectaculaire turnshow. In het Rabo Sporthuis in Reusel kregen 300 leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen uit de omgeving onder schooltijd turnles. De lessen werden verzorgd door gymnastiekvereniging Avanti/Turnivo. Na schooltijd gaven deze vereniging en de topturnsters Rea Lenders en Renske Endel een turnshow. Rea werd 4e op het WK trampolinespringen in 2005 en was finaliste bij de Olympische Spelen in 2004. Renske won individueel zilver op de brug bij het EK 2002 en WK 2001, en met het Nederlandse team zilver op het EK 2002. Na de demonstraties begonnen de basisscholieren aan hun recordpoging. Om en om pakten ze elkaar bij voeten en armen vast om de langste menselijke rups te vormen. Ze kregen daarbij hulp van leden van gymnastiekverenigingen uit heel Nederland.

Nationale Sportweek 2006
De Nationale Sportweek vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Van vrijdag 14 april tot en met zaterdag 22 april staat heel Nederland in het teken van sport. Overal vinden wedstrijden, toernooien, demonstraties en vele andere sportactiviteiten plaats. Iedereen kan zo zelf zien en ervaren hoe leuk het is om te sporten, en dat er voor iedereen een passende sport is die in de buurt te beoefenen is. Vele BN'ers treden op als ambassadeur van de Nationale Sportweek. Zij geven het goede voorbeeld omdat zij ondanks hun drukke agenda toch tijd vrijmaken om te sporten.

Samenwerking bonden
Dit jaar staat voor het eerst elke dag een bepaalde tak van sport centraal. De betrokken sportbonden organiseren op 'hun' dag gezamenlijk een verrassend en sportief evenement. Morgen volgt het laatste landelijke evenement: op de Dag van de Fietssport staat een snelheidsrace op het programma tussen wielrenners en een vliegtuig op Schiphol, met onder meer Nationale Sportweek-ambassadeur Bas Muijs. De turnlessen, turnshow en recordpoging van vandaag waren een initiatief van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). De bond hoopt hiermee meer Nederlanders enthousiast te maken voor gymnastische sporten. Op dit moment doet 5,3% van de Nederlanders van 6 jaar en ouder aan gymnastiek of turnen, zo blijkt uit het onderzoek 'Sport en Bewegen 2005' van onderzoeksbureau GfK. Deze sporten zijn het populairst bij de jongste en oudste Nederlanders: 35% is tussen de 6 en 11 jaar, en 32% is 55 jaar of ouder.

McDonald's hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Nationale Sportweek is McDonald's. McDonald's laat graag zien dat bewust leven - gevarieerd eten en voldoende bewegen - leuk én makkelijk kan zijn. De Nationale Sportweek bewijst dat er voor iedereen een leuke, passende sport dichtbij is en McDonald's laat zien dat er voor iedereen een passend menu is, dat je kunt baseren op uitgebreide voedingsinformatie. Begin april breidde McDonald's het assortiment opnieuw uit met nieuwe salades. Tijdens de Nationale Sportweek vinden bij 18 McDonald's restaurants CIOS Sportclinics plaats. Gasten van McDonald's kunnen tijdens deze clinics van CIOS-studenten kennismaken met tal van sporten.