Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


1. HET JURIDISCH INSTRUMENTARIUM OM ALTERNATIEVE GENEZERS AAN TE PAKKEN MOET WORDEN VERSCHERPT


2. HET RECHT VAN PATIENTEN OP (DURE) GENEESMIDDELEN MOET WORDEN VERSTERKT

Deze twee stellingen zullen worden verdedigd tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht op vrijdag 21 april a.s. De jaarvergadering vindt plaats in De Sparrenhorst Conference Resort, Eperweg 46 te Nunspeet. Tijdens deze bijeenkomst staan twee actuele thema's in de gezondheidszorg centraal: alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen.

Kaf en koren. Over alternatieve geneeswijzen

Alternatieve genezers en geneeskundigen kunnen gevaarlijk zijn. Zij kunnen ook baat brengen. Er is geen reden de alternatieve sector over de hele linie te veroordelen. Er is wel reden de gevaarlijken steviger aan te pakken en daartoe de juridische instrumenten te verscherpen. Er is ook reden voor de reguliere sector, wat meer als een echte dokter de geneeskunst en minder louter de medische techniek, te beoefenen. Dat en meer stelt prof. mr.B. Sluijters, emeritus hoogleraar gezondheidsrecht, die tijdens de jaarvergadering van de VGR de tweede Henk Leenenlezing zal uitspreken.

Crisis in de farmacie

Het preadvies van de VGR gaat over geneesmiddelen en recht. In het eerste deel van dit boek waarschuwt John Lisman, beleidsadviseur bij het College ter beoordeling van Geneesmiddelen en schrijvend op persoonlijke titel, dat zowel de autoriteiten als de farmaceutische industrie zich moeten realiseren dat er momenteel sprake is van een crisis in de farmacie. Het vertrouwen in de organisatie van en de procedures bij de toelating van geneesmiddelen heeft een dieptepunt bereikt. Er bestaat een publiek wantrouwen in de 'geheime processen' die tot een handelsvergunning leiden en over de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek met geneesmiddelen. Lisman ziet in transparantie een mogelijkheid om het vertrouwen te herwinnen.

Het recht op geneesmiddelen: het kan beter

In het tweede deel van het preadvies pleiten Melita van der Mersch en Caren Velink, beiden advocaat bij advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortijn te Den Haag, voor verbetering van het huidige Bovenal is ons systeem erg ingewikkeld. Er zijn 4 verschillende maatstaven om te bepalen of iemand recht heeft op een bepaald geneesmiddel, met liefst 15 deelcriteria. systeem op grond waarvan wordt bepaald of een patiënt recht heeft op een bepaald geneesmiddel. Dat systeem is erg ingewikkeld. Er zijn 4 verschillende maatstaven met maar liefst 15 deelcriteria. Binnen het ziekenhuis is het recht op geneesmiddelen anders geregeld dan buiten het ziekenhuis. Zo komt het binnen het ziekenhuis voor dat een patiënt op grond van financiële overwegingen van het ziekenhuis geen toegang heeft tot een noodzakelijk geneesmiddel. Buiten het ziekenhuis komt het voor dat patiënten te laat toegang tot noodzakelijke geneesmiddelen hebben omdat de beslissing over opname in het pakket lang op zich laat wachten. Dat moet veranderd worden, vinden Van der Mersch en Velink. Zij doen een aantal concrete voorstellen.

-----

Op vrijdag 21 april a.s. houdt de Vereniging voor Gezondheidsrecht haar Jaarvergadering in De Sparrenhorst Conference Resort, Eperweg 46 te Nunspeet.

Om 10.30 uur begint de vergadering met het huishoudelijk gedeelte. Hierin zal prof.mr. B. Sluijters de tweede Henk Leenenlezing houden. Prof. Sluijters zal spreken over alternatieve geneeswijzen.

Om circa 11.30 uur start het wetenschappelijk gedeelte van deze Jaarvergadering. Hierin staat centraal het preadvies 'Geneesmiddelen en Recht' opgesteld door mr.drs. J. Lisman, mr. M.F. van der Mersch en mr. C. Velink.

Een exemplaar van het VGR-preadvies 2006 is voor de pers verkrijgbaar via onderstaand VGR-secretariaat.

Voor nadere informatie:

mevr. H.H.M. van Baal-Ammerlaan, secretariaat Vereniging voor Gezondheidsrecht

Postbus 20051

3502 LB Utrecht

telefoon (030) 2823322

telefax (030) 2823397

e-mail: vgr@fed.knmg.nl

www.vereniginggezondheidsrecht.nl