Legendarisch Weizen nu voor heel Nederland

Koninklijke grolsch n.v.

KONINKLIJKE GROLSCH N.V.
PERSBERICHT
Enschede, 21 april 2006

LEGENDARISCH WEIZEN NU VOOR HEEL NEDERLAND

Na groot succes in het oosten van Nederland introduceert Grolsch deze week Grolsch Premium Weizen in de rest van het land. Het bijzondere brouwproces, het eigen schenkritueel en de rijke historie maken Weizen tot één van de meest interessante bieren in de wereld. Grolsch is de eerste grote brouwerij die dit Duitse witbier voor een breed Nederlands publiek toegankelijk maakt. De brouwerij verwacht dat Weizen populairder wordt dan Belgisch witbier.

Brouwmeester Guy Evers brouwde het eerste Weizenbier voor Grolsch een jaar geleden tijdens de opening van de proefbrouwerij. De vierhonderd Duitse brouwmeesters die de opening bijwoonden, waren aangenaam verrast en Grolsch bracht het speciaalbier voor bierliefhebbers in het oosten van Nederland op de markt. Daar is Weizen in minder dan een jaar tijd opgeklommen naar plek 3 in de speciaalbieren top 50.

Weizen is een hooggistend tarwebier met een krachtige niet-zoete, vol frisse smaak. Het wordt volgens het Reinheitsgebot gebrouwen met water, mout, gist en hop. De brouwtechniek van Weizen kwam begin 14e eeuw via Bohemen naar Beieren. Daar vindt dit speciaalbier zijn oorsprong. Om de naam Weizen te mogen dragen, moet het bier voor minimaal de helft uit tarwemout bestaan. Grolsch verhoogde dit percentage naar 60 procent om tot de gewenste smaak te komen. De smaak maakt Weizen geschikt om het hele jaar door te drinken. Dat is de reden dat Grolsch verwacht dat de markt van Weizen uiteindelijk groter zal worden dan die van Belgisch witbier.

De eiwitten en gistvlokken in het bier geven Weizen zijn troebele kleur en zachte, frisse smaak. Om al die eiwitten en gistvlokken uit de fles te krijgen is een speciaal schenkritueel nodig: schenk meer dan de helft van het bier voorzichtig uit en hersluit de fles. Rol deze voorzichtig heen en weer op tafel. Schenk het resterende bier met de losgekomen gist en eiwitten in het glas en Grolsch Premium Weizen is klaar voor consumptie, zonder citroen!