Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg massaal aan de papiercontainer

Van de huishoudens met een laagbouwwoning in onze gemeente wil 37 procent gebruik gaan maken van een minicontainer voor oud papier. In totaal willen 1.600 huishoudens een container met een inhoud van 240 liter en 3.800 een uitvoering van 140 liter. Bovendien wil 97% van de gebruikers in de proefwijken de papiercontainer houden. Avalex zet de containers halverwege de maand mei uit en volgt eind mei met de eerste inzamelronde. Met de inzet van de minicontainer hoopt de gemeente de inwoners extra te stimuleren het papier te scheiden van het overige afval en zodoende te voldoen aan de landelijke doelstelling voor de inzameling van oud papier.

Verbeterde afvalscheiding
Uit de in 2005 gehouden proef met de papiercontainer blijkt dat de scheiding van oud papier en karton toeneemt bij gebruik van een individuele papiercontainer. Deze mogelijkheid is in het leven geroepen naast de bestaande inzamelmethoden voor papier. Op 47 plaatsen in de gemeente staan verzamelcontainers voor oud papier en karton. Via www.leidschendam-voorburg.nl > afvalinzameling > wijkzaken kunt u de locaties van de verzamelcontainers bekijken. Ook verenigingen, instellingen en scholen zamelen oud papier en karton in.

Het milieu en de financiën
We gebruiken per persoon meer dan een halve kilo papier per dag. Papier is uitermate geschikt voor hergebruik. Nieuw papier bestaat voor driekwart uit oud papier en voor een kwart uit houtsnippers. Oud papier is dus veruit de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Daarom is het van belang dat oud papier apart wordt aangeboden. Bovendien hoeft er dan minder huishoudelijk afval verbrand te worden. Dit scheelt in verbrandingskosten en luchtvervuiling.

Papierverbruik verminderen
Het is goed om oud papier en karton gescheiden aan te leveren. Ook kunt u de hoeveelheid oud papier beperken. Ga zuinig om met papier door bijvoorbeeld vellen papier aan beide zijden te beschrijven of dubbelzijdig te kopiëren. Verder kunt u de hoeveelheid papier die u ontvangt beperken door een 'NEE/NEE' of 'NEE/JA' sticker op uw brievenbus te plakken. Ook kunt u een verzoek sturen naar de belangenorganisatie van de drukwerkverspreiders (DMIN, antwoordnummer 666, 1000 TL Amsterdam) om geen geadresseerd drukwerk meer te ontvangen.

U heeft een papiercontainer aangevraagd... en nu?
De vijf meest gestelde vragen


1. Wanneer krijg ik de papiercontainer?
Avalex zet de papiercontainers halverwege de maand mei uit. U hoeft niet thuis te blijven om de container in ontvangst te nemen. Avalex zet de container bij u voor de deur neer. Is uw woning onverhoopt overgeslagen en heeft u wel een antwoordkaart ingevuld? Bel dan naar 070-3373000.


2. Waneer leegt Avalex mijn papiercontainer?
De eerste inzamelronde start eind mei. In de week dat u de container ontvangt, krijgt u ook een brief waarin staat wanneer de container wordt geleegd. Vanaf volgend jaar worden die dagen op de afvalkalender vermeld.


3. Wat mag er in de papiercontainer?
Oude kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, kartonnen dozen, kleine kartonnen verpakkingen, golfkarton, oude (telefoon)boeken, kantoorpapier, wc-rolletjes, enveloppen, reclamefolders, papieren zakken en cadeaupapier mogen in de papiercontainer. Nat en/of vervuild papier en karton (zoals keukenrolpapier, toiletpapier en behang), foto's, plastic omhulsels van reclamedrukwerk en tijdschriften, pizzadozen en papier of karton dat ijzer bevat, zoals ordners, mogen niet in de papiercontainer maar horen in de restafvalcontainer.


4. Kan ik me nog aanmelden?
Ja, dat kan. Als u de antwoordkaart nog heeft, kunt u deze invullen en opsturen. Ook kunt u bellen naar Avalex en doorgeven welke container u wilt. U hebt de keuze uit een 140 liter of 240 liter container. Ook kunt u samen met de buren een papiercontainer delen. Geef dit dan door aan Avalex. Wilt u het gebruik van de container even aankijken? Geen probleem! Volgend jaar zal de gemeente iedereen benaderen die dan nog niet over een papiercontainer beschikt.


5. Moet ik betalen voor de papiercontainer?
U hoeft niet te betalen voor de papiercontainer. Ook is er geen sprake van dat de afvalstoffenheffing omhoog gaat omdat de gemeente oud papier en karton gaat inzamelen met containers. De nieuwe inzamelmethode kost de gemeente geen extra geld; de kosten en baten houden elkaar in evenwicht, terwijl de afvalscheiding en daarmee het milieu verbetert.