Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heerlen, 21 april 2006

Parkstad Limburg officieel Wgr-plus gebied

Inschrijving in register van plusregio's een feit

Onlangs werd Parkstad Limburg officieel ingeschreven in het register van plusregio's. Hierdoor mag Parkstad Limburg zich Wgr-plus regio noemen. Dit feit kreeg een officieel tintje tijdens een persconferentie op 20 april jl. in de Nieuwspoort in Den Haag, waarbij minister Remkes, gedeputeerde Vrehen en de voorzitter van Parkstad Limburg, de heer Gresel, aanwezig waren.

In het persgesprek ging de heer Gresel nog eens in op het belang van de Wgr-plusstatus voor Parkstad Limburg. Hij memoreerde het unanieme besluit van de gemeenten van de regio op 15 november vorig jaar om door middel van de Wgr-plus de samenwerking te intensiveren en in te stemmen met de uitgangspunten van de financiering van het Parkstadprojectenfonds. Hierdoor is een alliantie gesloten tussen de Regio en de Provincie en krijgt de onderlinge samenwerking een nieuwe dimensie. Door deze nieuwe vorm van samenwerking zullen zowel Provincie als Regio gezamenlijke doelen (versneld) waar kunnen maken. Hij haalde aan dat Parkstad Limburg ook van plan is om een strategische alliantie aan te gaan met de Städteregion Aachen aangezien de grensoverschrijdende samenwerking een grote kans is om de regio tot bloei te brengen.

De heer Gresel gaf aan dat Parkstad Limburg nu behoort tot de eredivisie van Nederlandse regio's, naast de grote vier en de regio's Eindhoven, Arnhem-Nijmegen en Twente. Hij illustreerde dit op ludieke wijze: hij overhandigde minister Remkes een uitshirt van Roda JC met rugnummer 8. Hij memoreerde dat het niet toevallig is dat Parkstad Limburg de achtste WGR-plus regio wordt en Roda JC als achtste in de competitie eindigde. Een punt van verschil blijkt er echter toch te zijn: Parkstad Limburg speelt in ieder geval Europees.

Ook de Provincie vindt de WGR-plus status van belang. Gedeputeerde Vrehen: "Als Provincie hebben we dit traject ondersteund omdat we het belangrijk vinden dat er effectief en slagvaardig regionaal wordt samengewerkt. Door de éénduidige strategische sturing in de regio én een fonds om regionale projecten te financieren, wordt de slagkracht van de regio aanzienlijk verbeterd. Hierdoor krijgt onze samenwerking een nieuwe dimensie."

Minister Remkes tenslotte feliciteerde Parkstad Limburg met het feit dat deze regio de eerste nieuwe WGR-plus regio is. Hij constateerde dat het noodzakelijk is om de vraagstukken die er liggen aan te pakken en was verheugd dat men daarbij ook over de landsgrenzen heen kijkt door een strategische alliantie met de Städteregion Aachen na te streven. Hij liet weten dat zijn deur altijd open staat voor Parkstad Limburg.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

. De heer mr. A.M.G. Gresel, voorzitter van Parkstad Limburg en tevens burgemeester van Heerlen, tel. 045 - 560 40 02.
. Provincie Limburg, afdeling Communicatie, tel. 043 - 389 88 74. Buiten kantooruren is de afdeling bereikbaar via 06 - 55 87 13 19.

De tekst van dit persbericht is integraal opgenomen op de website: www.parkstad-limburg.nl


---- --