Socialistische Partij

Irrgang over problemen Belastingdienst: "Politiek krediet Wijn raakt op"

21-04-2006 * Deze week bleek uit het rapport van de Nationale Ombudsman dat mensen massaal in de problemen komen doordat de overheid te traag is. Dat is vooral het geval bij de afhandeling van aanvragen voor de toeslagen die de Belastingdienst verstrekt. SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelde gisteravond in een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Wijn dat verdere bezuinigingen op de dienst onverantwoord zijn.

Ewout Irrgang De meeste problemen doen zich voor bij de door de Belastingdienst verstrekte huursubsidie of huurtoeslag. Volgens Ombudsman-voorzitter Brenninkmeijer zijn overheidsdiensten "dolgedraaid" door de vele nieuwe wetten van de overheid en komt de uitvoering in de knel. Daarvan zijn bij de Belastingdienst in de eerste plaats de burgers die met deze dienst te maken hebben de klos.

In het rapport van Brenninkmeijer wordt een voorbeeld gegeven van een gezin dat door het fout vaststellen van het inkomen geen huursubsidie meer krijgt en vervolgens het huis wordt uitgezet. Omdat er geen huisadres meer is, wordt ook de uitkering stopgezet, waardoor deze mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dit is niet één uitzondering: er zijn volgens de ombudsman tientallen voorbeelden te geven.

Irrgang: "Ook de SP krijgt veel brieven en mailtjes over miskleunen van de Belastingdienst. Vanmiddag nog van twee tienerouders met een netto-inkomen van EUR1.000 in de maand, huurlasten van EUR500, een zorgverzekering van EUR200. Zij hebben in oktober zorgtoeslag aangevraagd en deels gekregen. In januari hebben zij ook huurtoeslag aangevraagd, maar daarvan hebben zij nog steeds geen cent gezien. Deze jonge ouders moeten hun moeder om hulp vragen omdat zij niet rond kunnen komen door de problemen bij de Belastingdienst. Ik zal het voorbeeld aan de staatssecretaris overhandigen. Mij staat het schaamrood op de kaken."

Irrgang benadrukte in het debat dat dit geen klacht is over het personeel van de Belastingdienst. "Dat werkt met veel inzet, ondanks de vele veranderingen van het beleid, een ingrijpende reorganisatie en een structurele onderbezetting door de jarenlange vacaturestop van deze staatssecretaris. Hij heeft de afgelopen jaren een diarree van nieuw beleid uitgezet: de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag, de overname van de premie-inning door het UWV, de elektronische aangifte, etc. Hij heeft altijd volgehouden dat dit kon worden gecombineerd met een ingrijpende reorganisatie en een enorme bezuiniging op het personeelsbestand. Hij is dan ook in de eerste plaats voor deze toestand van de Belastingdienst verantwoordelijk."

De SP-fractie is de hele reeks van sussende woorden van deze staatssecretaris in de afgelopen jaren dan ook meer dan zat. Het politieke krediet van deze staatssecretaris voor het oplossen van de problemen bij de Belastingdienst is zo langzamerhand echt op. "Ik vind het dan ook onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de bezuinigingen op het personeel nog steeds doorgaan," stelde Irrgang. "Er zouden zelfs nog 3.000 mensen uit moeten, er komt alleen extra geld komt voor wat meer computers. Bezuinigen op de Belastingdienst is dom en zal de problemen alleen maar groter maken."