Gemeente Alkmaar


PERSBERICHT

Alkmaar, 21 april 2006

Alkmaarse kinderen nemen deel aan Kinderfestival in Bergama

Een groep kinderen uit Alkmaar is van 18 tot 25 april 2006 op bezoek in de Turkse stad Bergama. De 12 kinderen van groep 6/7 en drie begeleiders van de Alkmaarse openbare basisschool De Troubadour nemen deel aan het jaarlijkse Wereldkinderfestival in de Turkse stad. Zij verblijven bij gastgezinnen. Ook kinderen uit diverse andere Europese landen zijn aanwezig. Het festival is bedoeld om verschillende culturen bij elkaar te brengen en kinderen uit diverse landen kennis te laten maken met andere culturen.

Naast verschillende dansvoorstellingen en optochten door de stad wordt de groep ontvangen door de burgemeester van Bergama en de gouverneur. De kinderen brengen ook een bezoek aan de musea en historische gebouwen in de Turkse stad. Het Europees Platform verleent een bijdrage in de reiskosten.

Stedenband
Het bezoek vindt plaats in het kader van de stedenband die Alkmaar in november 2004 is aangegaan met het Turkse Bergama. Doel van de vriendschapsband is de bevordering van de contacten tussen de inwoners van Alkmaar en Bergama, om kennis te nemen van elkaars samenleving en cultuur. De band helpt om de integratie van Turken in Alkmaar te bevorderen. Alkmaarse leerkrachten hebben inmiddels goede contacten opgebouwd met hun collega's in Bergama. Op verschillende basisscholen zijn foto's geëxposeerd over Bergama. Kinderen van deze scholen hebben via internet contact opgenomen met hun leeftijdsgenoten in Bergama. Ook hebben de kinderen opdrachten uitgevoerd over o.a. de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Turkije. Twee jaar geleden hebben leerlingen van de Fontein en De Wegwijzer deelgenomen aan het festival. Momenteel zijn de kinderen van De Troubadour aan de beurt.

Film over Bergama
Twee jaar geleden hebben vier studenten journalistiek van de Hogeschool Ede, studierichting radio, tijdens het Kinderfestival een film gemaakt van het festival, maar vooral ook van de stad zelf met haar historische gebouwen en de omgeving. Deze promotiefilm wordt in de maand april vertoond op Kunstnet op de dinsdag 25 april om 18.15 en 21.15 uur.



Gemeente Alkmaar