Vlaamse overheid

Geachte Nieuwsbank Redactie,

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 21 april 2006

mini-OCMW-decreet goedgekeurd

De Vlaamse Regering keurde op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Marino KEULEN het voorontwerp van mini-OCMW-decreet principieel goed. Het voorontwerp, dat opgesteld werd in overleg met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), gaat nu voor advies naar de SERV, de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur en de Raad van State.

Met dit eerste voorontwerp van OCMW-decreet regelt de Vlaamse Regering de bestuurlijke organisatie van het OCMW (de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, het Vast Bureau, de diensten) volgens dezelfde principes als deze uit het gemeentedecreet.

In een nog op te stellen tweede voorontwerp komt de bestuurlijke organisatie van het OCMW met betrekking tot personeel, financiën en toezicht aan bod. De voorbereidingen voor dit tweede voorontwerp zullen van start gaan in mei. De minister wil dit tweede voorontwerp van OCMW-decreet begin 2007 kunnen voorleggen aan de Vlaamse Regering.

Efficiënte samenwerking gemeente en OCMW

Minister Marino Keulen heeft dit eerste voorontwerp van mini-OCMW-decreet nu al aan de Vlaamse Regering voorgelegd omdat het zo mogelijk wordt de wijzigingen bij de verkiezing van de nieuwe OCMW-raadsleden en de installatie van de nieuwe OCMW-raden te laten ingaan vanaf 2007, dus samen met de wijzigingen die het gemeentedecreet invoert voor de gemeenteraad en de gemeente.

In beide ontwerpen van OCMW-decreet wil de minister immers de organisatie van de gemeente en het OCMW maximaal op elkaar afstemmen om de onderlinge samenwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Belangrijkste vernieuwingen

De belangrijkste vernieuwingen uit het eerste voorontwerp van mini-OCMW-decreet, zijn de volgende:

Vanaf 2007 zullen de leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn al verkozen worden op de installatievergadering van de gemeenteraad. Dit zal de Raad toelaten om vanaf de start van de lokale bestuursperiode aan de slag te gaan. Totnogtoe was dit begin april van het jaar volgend op de gemeenteverkiezingen.

De OCMW-voorzitter kan, na zijn verkiezing door de raad, volwaardig lid worden van het college van burgemeester en schepenen. Deze mogelijkheid wordt een verplichting vanaf 2013. Deze vernieuwing bevordert de coördinatie van het beleid tussen beide lokale besturen.

De burgemeester kan de vergaderingen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijwonen. Hij of zij (en niet een schepen) kan bovendien gemotiveerd de beslissing over een agendapunt van de Raad uitstellen.

In de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en het Vast Bureau moeten voortaan beide geslachten vertegenwoordigd zijn.

De gemeenteraad kan ervoor opteren om maximaal twee ondervoorzitters van het OCMW te laten verkiezen. Voorafgaand moet de gemeenteraad dan wel het aantal schepenen met evenveel mandaten verminderen. Er worden door deze vernieuwing dus geen bijkomende uitvoerende mandaten gecreëerd. Deze mogelijkheid is vooral interessant voor steden en gemeenten met een belangrijke OCMW-werking. De OCMW-ondervoorzitter(s) ondersteunt dan de OCMW-voorzitter in de dagelijkse leiding van het OCMW en de instellingen die ervan afhangen: ziekenhuizen, bejaardenhuizen, dienstencentra, OCMW-administratie enzovoort. Het gaat bij bepaalde OCMW?s om omvangrijke budgetten en veel personeelsleden.

Op administratief-organisatorisch vlak wordt het mogelijk dat gemeente en OCMW ondersteunende diensten (zoals personeelsmanagement, financiën, logistiek) gemeenschappelijk organiseren of van gemeenschappelijke infrastructuur gebruik maken. Voor lokale besturen die dat wensen, wordt het zelfs mogelijk te werken met gemeenschappelijke personeelsleden voor gemeente en OCMW, tot en met de topambtenaren. Deze samenwerking moet geregeld worden in een beheersovereenkomst tussen beide lokale besturen in de gemeente.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel.: 02-552 65 10
Gsm: 0478-90 89 57
E-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1145586737815&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht