CD&V

20 april 2006

DRINGEND MEER MIDDELEN EN MENSEN NODIG VOOR ETHISCHE COMMISSIES

Zorgethiek is niet alleen maar een mooie theorie. Warme respectvolle zorg voor elke zieke of bejaarde wordt maar concreet in de praktische actie van elke dag. Op dit moment moet elk ziekenhuis beschikken over een lokaal ethisch comité. Dit comité kan de motor zijn voor de klinische ethiek in actie. Het lokaal ethisch comité kan het ziekenhuispersoneel begeleiden, adviseren en motiveren.

Op een studiedag met ethici, juristen en ziekenhuisverantwoordelijken, georganiseerd door de CD&V-Senaatsfractie, bleek echter dat er voor deze belangrijke opdracht te weinig ruimte en middelen voorhanden zijn.

De toetsingsopdracht van de onderzoeksprotocols neemt bij de lokale ethisch comités (LEC's) de meeste tijd in beslag. Op basis van de wet van 7 mei 2004 inzake experimenten op de menselijke persoon moet er voor elk onderzoek van nieuwe geneesmiddelen een toetsing gebeuren. De LEC's besteden tot 90% van hun tijd aan deze opdracht. De sterke pharma-sector in ons land is hier niet vreemd aan.

De andere opdrachten: advies bij individuele gevallen en begeleiding bij de algemene zorgpraktijk komen zo in de verdrukking. Nochtans zijn die opdrachten erg belangrijk voor het ethisch vertalen van nieuwe wetgeving (bv. de patiëntenrechten wet) naar het werkveld en voor de vorming en motivering van het personeel. Gesterkt door de gesprekken van deze denkdag, zal Mia De Schamphelaere voorstellen indienen om de werking van de lokale ethische comités te verbeteren, o.m.:


1. differentiëring van commissies
Er moet een onderscheid komen tussen
een experimentencommissie met uitsluitend als opdracht het advies bij de protocollen van experimenten bij mensen, en samengesteld uit overwegend artsen, een begeleidingscommissie met als taak advies bij beslissingen over individuele gevallen en advies bij ethische aspecten van ziekenhuiszorg (met educatieve taak in ziekenhuis). Deze commissie is samengesteld uit vier groepen (artsen, verpleegkundigen, paramedici en niet-zorgverleners zoals pati ënten, familie, deskundigen).
2. een stimulans tot samenwerking en overleg
De experimenten- en begeleidingscommissies moeten sectoraal en op regionaal vlak tot een betere uitwisseling van inzichten en deskundigheid komen.


3. professionalisering
Er moeten middelen worden voorzien om een ethicus als stafmedewerker in het ziekenhuis vrij te stellen en/of een ethicus aan te stellen voor een groep ziekenhuizen. Op dit moment gebeurt de adviesverlening uitsluitend op vrijwillige basis. Een stafmedewerker klinische ethiek zou de werking van de begeleidingscommissie kunnen voorbereiden en coördineren.

Mia De Schamphelaere
Senatrice


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be