CD&V

21 april 2006

REGERING MOET GEPLANDE HERVORMING RIJOPLEIDING INTREKKEN

Vandaag manifesteren de autorijscholen en de professionele rij-instructeurs massaal in de straten van Brussel tegen de plannen van de regering om de rijopleiding te hervormen. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh heeft begrip voor deze actie en dringt aan op het intrekken van de geplande hervorming van de rijopleiding.

De hervormde rijopleiding staat eenzijdig in het teken van de kostprijs van de opleiding. Het drukken van de kosten is een goede zaak, maar dat mag niet nagestreefd worden ten koste van de kwaliteit van de rijopleiding. De rijopleiding moet immers prioritair in functie staan van meer verkeersveiligheid. Omdat de geplande hervorming de verkeersveiligheid van jonge bestuurders helemaal niet dient, moet zij worden ingetrokken en vervangen worden door een betere die tegelijkertijd betaalbaar moet blijven.

Er zit trouwens een groot gebrek aan logica in deze hervorming van de rijopleiding. Logischerwijze moet éérst een hervorming van het rijexamen worden uitgewerkt, op basis van nog te formuleren concrete eindtermen die moeten gerealiseerd worden door de nieuwe bestuurders. De rijopleiding kan dan hervormd worden in functie van die 'eindtermen' en van het rijexamen De kwaliteit en de veiligheid van de rijopleiding mogen niet ten koste gaan van de betaalbaarheid voor iedereen. Zelf heeft Van den Bergh reeds een wetsvoorstel ingediend tot oprichting van een fonds voor de rijopleiding in de autorijscholen. Dit fonds zou opleidingscheques uitkeren voor kandidaten die de autorijschool willen volgen. De opbrengsten van de BTW op de rijlessen in de autorijscholen en ook een gedeelte van de opbrengst van de verkeersboetes zou naar dit fonds voor rijopleiding gaan. Bovendien zou dit fonds ook initiatieven financieel ondersteunen waarbij niet-professionele vrije begeleiders een beperkte vorming kunnen krijgen vanwege autorijscholen of professionele rij-instructeurs als zij bv. een familielid willen leren autorijden.

Jef Van den Bergh


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be