Ruud Lubbers: "De wereld is anders nu"

Oud-premiers Lubbers en Van Agt spreken op "VN bijeenkomst" in Nijmegen

NIJMEGEN, 20060428 -- Afgelopen weekeinde debatteerden ruim honderd studenten van verschillende universiteiten in Europa in gesimuleerde VN-commissies over de Millenniumdoelstellingen. Voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en eredoctor aan de Radboud Universiteit Ruud Lubbers opende afgelopen vrijdag Radboud international Model United Nations (RiMUN) in Nijmegen. Mandeep Bains, VN-beleidsadviseur en oud-premier Dries van Agt waren eveneens aanwezig op de conferentie.


De studenten aan de universiteiten van Leiden, Tilburg, Delft, Nijmegen, Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Engeland en Rome, bediscussieerden internationale kwesties rond de Millennium Development Goals. De studenten oefenden vaardigheden op het gebied van debatteren, lobbyen en spreken in het openbaar in de voertaal van de VN: Engels. De organisatie van RiMUN was in handen van studentenorganisatie United Netherlands en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vrijdagavond openden Mandeep Bains, beleidsadviseur bij de Millennium Campaign van de VN, en Ruud Lubbers de conferentie. Zij legden het centrale thema zowel in hoofdlijnen uit en wezen op de mogelijke bijdragen die individuen kunnen leveren aan het realiseren van de Millenniumdoelen. Zo citeerde Mandeep Bains de executive coördinator van de Millennium Campaign, Eveline Herfkens: "Vision without implementation is hallucination". Ruud Lubbers besteedde bijzondere aandacht aan het Earth Charter Initiative, waarvan hijzelf een van de grondleggers is. Ook benadrukte Lubbers de veranderingen in de internationale politiek: "De wereld is anders nu: door de globalisering zijn we getuige van een enorme heropleving van het belang van diepgewortelde gevoelens van mensen die hun identiteit willen koesteren."

Tijdens het hele weekend werden de levendige discusies gevoed met commentaren en stellingnames van experts die zorgden dat idealen en werkelijkheid bij elkaar bleven. Gepleit werd de millenniumdoelen per continent vast te stellen zodat niet langer de opmars van Azië en China de achteruitgang van Africa maskeren. Tot slot van de conferentie reikte Dries van Agt, lid van het Comité van Aanbeveling van United Netherlands, de awards voor de beste deelnemers uit. In iedere commissie waren prijzen te winnen voor Most Effective Delegate, Best Speaker, Most Cooperative Delegate en Best Delegate. Enthousiast over de bezieling waarmee de deelnemende studenten de wereldproblemen het hoofd boden, begroette Van Agt iedere awardwinnaar met een ferme handdruk, een broederlijke omhelzing of een handkus: "U mag uit mijn verschillende manieren van felicitatie geen persoonlijke voorkeur aflezen, maar als ik elke awardwinnaar zou omhelzen zou dat mijn omhelzing devalueren".

De winnaars van de best delegate awards zullen deel uit maken van de afvaardiging van United Netherlands naar Harvard National Model United Nations, een van de meest prestigieuze VN-simulaties waar jaarlijks circa 2500 studenten uit de gehele wereld aan mee doen. Op HMNUN in februari 2006 te Boston, VS, is de United Netherlands delegatie beloond met de Best International Delegation Award, een prestatie die nooit eerder door een Europese afvaardiging is geleverd.

United Netherlands is een jonge, Nijmeegse studentenorganisatie die studenten wil stimuleren om hun idealen en ambities te ontwikkelen op het gebied van internationale betrekkingen.

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het Soeterbeeck Programma beoogt verdiepende en spraakmakende initiatieven.

Voor meer informatie:
www.rimun.nl
www.unitednetherlands.nl
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma




United Netherlands