Paasexpositie met indrukwekkende iconen

SCHEVENINGEN, 20064-7- -- Scheveningen, Op de expositie 21-22 en 23 april, ziet u iconen uit iconengalerie Hüsstege teveel om op te noemen, maar in alle gevallen verrassend om te zien. Het is alweer een week na Pasen dat de expositie plaatsheeft, maar de Paastijd duurt nog een poosje voort. Het hoofdthema van de iconenexpositie is de zg. Anastasis-icoon of Opstandings-icoon.


Iconen zijn in opkomst. Hun kleuren verwarmen de wat kille bouwstijl uit de late twintigste eeuw. Op zoek naar nieuwe spirituele diepte, lijkt de jonge 21e eeuw steun te vinden bij deze tijdloze beeldtraditie, waaruit al het niet-goddelijke werd weggeëtst.
Geert Hüsstege uit Haaren in Brabant exposeert iconen vanaf de 16e eeuw tot heden. Vrijdag 21 april kan de bezoeker van de expositie in de H.Antonius Abt -kerk in Scheveningen aansluiten bij deze traditie en zich verliezen in de oneindige iconen.
De mens wil zich opnieuw oriënteren op de wijze waarop ze zich in beelden wil uiten. De iconentraditie is ontstaan vanuit een sterk verlangen naar integriteit. Tegenstellingen overstijgen ze en het contact tussen het heilige en haar toeschouwers weten ze te herstellen.

De tentoonstelling omvat heel bijzondere oude en nieuwe Paasiconen die voor de oosterse christenen een rol spelen in de liturgie rondom Pasen. Maar ook vele andere thema's, zoals iconen van heiligen en de Moeder Gods. Ze dateren van de 16e eeuw tot en met de 19e eeuw en de hedendaagse iconen zijn de afgelopen jaren vervaardigd in Iconencentrum in Haaren (Brabant) volgens de byzantijnse en traditionele Russische iconenschilderkunst.
De eigenaar van de collectie Geert Hüsstege zal aanwezig zijn om informatie te verschaffen over de achtergrond van de Russchische iconenschilderkunst en om de betekenis van de afzonderlijke iconen toe te lichten. Ook zal hij tijdens de tentoonstelling op vrijdagavond een lezing verzorgen. Toegang is gratis, alle geëxposeerde werken zijn te koop.

De Anthonius- Abt kerk is gevestigd aan de Scheveningseweg 233 2584AA Scheveningen (Den Haag) tel.: 070 3541742 Verdere informatie: www.iconen.nl
Openingstijden: zaterdag 22 april: 10.00- 16.30 uur. Zondag 23 april vanaf 12.30-16.30. uur. Lezing vrijdag 21 april om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de expositie te bezichtigen.




G. Hüsstege